БСП обсъжда на пленум правилата за избор на председател

БСП обсъжда на пленум правилата за избор на председател

Пленумът ще анализира европейските избори и колко да е държавната субсидия

 

Ръководството на БСП се събира днес на пленум, който трябва да подготви конгреса на партията, който ще е след една седмица. На конгреса трябва да се потвърди оставката на Корнелия Нинова, която тя подаде заради резултата на партията на Европейските избори. БСП остана втора след ГЕРБ с резултат 24.24%.

Ще се обсъждат и правила за избор на нов председател. Според представители на вътрешнопартийната опозиция извънредният конгрес трябва да избере нов председател на партията за довършване на мандата на Нинова. Той изтича през май 2020 г. След това по новите уставни правила трябва да се проведе пряк избор за нов лидер, в който да участват всички членове на БСП. По информация на „Позитано“ 20 те са около 100 хиляди.

Пленумът трябва да направи анализ на европейските избори и да постави задачи на структурите в страната за местните избори, както и да напише правила за номинации за местните избори.

Пленумът ще обсъжда и колко точно да бъде намалена държавната субсидия на партиите. През седмицата премиерът Бойко Борисов внесе в парламента проект за актуализация на държавния бюджет, който предвижда партийната субсидия да стане 1 лев на получен глас, а бюджетната комисия в НС одобри предложението на извънредно заседание.

 

Категории Акцент, Акцент-2, ОбществоЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio