Странните племена, където жените имат власт над мъжете

Матриархат

Странните племена, където жените имат власт над мъжете

 

Знаем го от училище. Матриархатът е съществувал като обществени отношения още в първобитно-общинния строй. Майките там играят ролята на лидери и имат контрол над собствеността. Дали е било така и как точно, не се знае, но по някои артефакти – статуетки на богини, погребални ритуали и др., учените съдят, че в определен период от човешката история жената е имала власт над мъжа. Факт е обаче, че до днес в двете Америки, Азия и Африка сред туземните народи са запазени отношения, в които „нежният пол“ държи абсолютната власт.

Трябва все пак да се уточни, че социалните отношения между мъжете и жените в тези съвременни племена са строго регламентирани, традиционни, доброволни и нямат нищо общо със съвременните феминистки възгледи, разчитащи на измислени леви идеологии.

Според антрополозите доминацията на жената сред малобройни народи днес не е недвусмислено матриархална с изключение на племето Ирокези. Днес те населяват резерват в част от няколко северни щати на САЩ около Ниагарския водопад. В края на ХVІІІ век се появява учението на пророка Прекрасното езеро и по този начин почти изчезващият народ заживява по старите си традиции.

 

Племето Мосо

Наричат го последното матрилинейно общество (наследствеността се предава по женска линия). Числеността им е около 40 000 души. Мосо живее край езерото Лугу, Югозападен Китай.

В отношенията си с мъжете жените са запазили за себе си главната роля със съгласието на мъжете. Начело на рода винаги стои мъж. Властта му обаче е несигурна. Ако  престане да се справя със своите задължения, жената има право да го смени и да избере на негово място друг. Майките и бабите се разпореждат със семейния бюджет, избират наследницата на семейството и й предават ключа от дома.

В племето няма традиционен брак. Те предпочитат да си гостуват, като само жената има право да кани в дома си своя избраник, и то само нощем, а сутринта го изпраща в дома на майка му. Децата остават с майките си и носят нейната фамилия. В езика на народа мосо няма думата „баща“. Неговата функция се изпълнява от брата на майката.

На какво се дължи покорството на силния пол? Представителят на народа мосо Сан Чу, сред малцината от племето, посетили Пекин, разказва, че мъжете нямат задължение да изхранват семействата си. Те се задоволяват да имат „топлината на огъня и женската ласка“. Предпочитат да се радват на семейното щастие и не желаят да напускат дома.

Мосо изповядват религията бон, основана на преклонение към богинята-майка.

 

Племето Туареги

„Сините мъже на Сахара“, като ги наричат, винаги са представяни като тайнствени и мистериозни. Племето изповядва исляма, но мюсюлманската традиция жените да забулват лицата си, при туарегите  се пада на мъжете, които покриват главите и лицата си с шалове в индигов цвят.

Жените тауреги могат да имат много сексуални партньори преди брака, запазват цялото си имущество след развод и са толкова уважавани от зетьовете си, че младите мъже дори не смеят да се хранят в една стая с тях. Столетия наред мъжът има правото да отиде до палатката на някоя жена и да се промъкне през страничния вход, докато добре обучената му камила го чака тихо навън. Любопитно е, че както при племето Мосо, и тук мъжът винаги трябва да си е отишъл преди изгрев.

В резултат на тези доста по-либерални традиции, момичетата се женят по-късно отколкото в други общества като тяхното – на около 20 години. Преди това да се случи, мъжът е длъжен да ухажва своята избраница със стихове, създадени специално за нея.

На следващия ден жената може да приеме друг мъж в дома си и това на никого няма да направи впечатление.  Разводът също е разрешен, жената запазва цялото имущество.

Номадското племе Туарег кръстосва пясъците на Сахара. Една древна традиция изумява външния свят. Когато прекосяват пустинята, избират за водачи слепци заради много по-съвършеното им обоняние и усет да изберат безопасен път през постоянно движещите се пясъци.

Съществуването на това племе е застрашено от екстремистки и терористични организации като „Ислямска държава“ и „Боко Харам“. Сред обществото на таурегите се наблюдава промяна: все повече жени започват да носят хиджаб.

Светът се променя и при Мосо. Туроператорски фирми отдавна са открили племето като привлекателна атракция. Навлизат модерните комуникации и туристите. Старите традиции се изпълняват по-скоро като ритуали пред чужденците, от които печелят.

 

Категории ЦивилизацияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio