Прокурор поиска да се заличи марката „Телеграф“

Прокурор поиска да се заличи марката „Телеграф“

Прокурор Тодор Тодоров от Районната прокуратура в София е разпоредил на Патентно ведомство да заличи марката „Телеграф“. В днешния брой на вестника, издаван от ДПС депутата Делян Пеевски, има обширна уводна статия, посветена на този проблем.

Това прокурорско решение идва малко след като вестникът подаде сигнал до МВР срещу сайт с почти същото название – telegraf.bg. Разликата с уебварианта на Пеевския „Телеграф“ е само в последната буква – f вместо ph.

Но вместо да уважи жалбата, прокурорът разпоредил заличаване на марката. В редакцията на „Телеграф“ било получено съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление. В него се разпорежда председателят на Патентното ведомство да заличи търговската марка „Телеграф“, както и незабавно да уведоми прокуратурата за предприетото действие.

Като основание се посочва, че търговската марка „Телеграф“, регистрирана на български език, противоречи на закона, защото може да въведе в заблуда, че има нещо общо със „световноизвестния английски вестник с дългогодишна популярност в страната The Telegraph.“

Вестник „Телеграф“ е изпратил вече протестна позиция до главния прокурор и Инспектората на Висшия съдебен съвет „за това мракобесие“.

Справка в сайта на Патентно ведомство сочи, че „Телеграф“ ЕООД е регистрирал марката в класове 16 и 42 (печатни издания и образование). Заявката е направена през 2004 г., а регистрацията е от 2006.

Преди да стане собственост на Пеевски, вестник „Телеграф“ се издаваше от Петьо Блъсков. По-ранното му название беше „Виж“, замислен като вестник за широката аудитория с леки жълти оттенъци.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio