Президентът Радев: Българската писменост се е превърнала в наш щит

Президентът Радев: Българската писменост се е превърнала в наш щит

„В нашия българския език народът е откривал спасението. Не рядко преследвана и обругавана, българската писменост се е превърнала в наш щит“. Това заяви в речта си по случай 24 май президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

На официалното тържество пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, Негово Светейшество патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на образованието Красимир Вълчев, министри, депутати и дипломати. Специален гост на празника е генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Президентът се обърна към нея с благодарност и посочи: „Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното културно богатство“.

„С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури, всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, а и от световната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, защото нашата, българска кирилица е нашият най-ценен дар към световното културно наследство“, каза още държавният глава. „Убеден съм, че народ, който от векове съзидава словото и твори светлина тепърва има още какво да даде на света. Дълбок поклон пред святото дело на българския учител“, каза още Румен Радев.

В столицата се състоя празнично шествие, а в цялата страна празникът премина с богата културна програма. Всички общински музеи и галерии в София, зоопаркът и парк „Врана“ работят с безплатен вход.

Снимка: БГНЕС

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,