Аферата “Ибиса” свали правителството на Австрия

Аферата “Ибиса” свали правителството на Австрия

 

Австрийският  вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе обяви оставката си заради корупционна и политическа афера, която затъмни всички корупционни скандали от последните години. В началото на разкритията той заяви, че е “жертва на целенасочена политическа атака”, която е използвала незаконни средства, за да го хване.

Премиерът Себастиян Курц е решил да търси подкрепата на избирателите. Щрахе е лидер на австрийската Партия на свободата, която е коалиционен партньор на Курц.

Когато Курц обяви края на коалиционното правителство, силни ръкопляскания избухнаха сред хилядите демонстранти, които се бяха събрали пред сградата на канцлерството в центъра на Виена и стояха там цял ден с искане за оставката на правителството.

В петък германските Der Spiegel и Sueddeutsche Zeitung публикуваха информация от скрити камери на срещата, провела се в луксозна вила в Ибиса. В тях се вижда как Щрахе обещава на мним руски олигарх спечелването на обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията си. Той се среща с олигарха на остров Ибиса няколко месеца преди парламентарните избори в Австрия през 2017 г.

“Предложих на президента на републиката да се проведат нови избори, възможно най-скоро. След видеото вчера трябва да кажа честно: това е повече от достатъчно”, каза Курц в телевизионно изявление и добави, че е бил лично обиден от кадрите.

“Сериозната част от това видео беше отношението към злоупотребата с власт, към харченето на парите на данъкоплатците, към медиите в тази страна”, каза той.

Скандалът около аферата “Ибиса” изглежда е последната капка за Курц след поредица скандали около екстремистките симпатии сред Партията за свободата на Щрахе.

“Дори и да не съм се изказал публично тогава, имаше много ситуации, които ми беше трудно да преглътна”, каза Курц за периода, в който управляваше коалиционното си правителство от декември 2017 г.

Той каза, че на срещи в събота лидерите на крайнодясната партия не са показали желанието си да направят необходимите промени, за да останат в правителството.

Президентът Александър Ван дер Белен заяви, че видеоклиповете показват “смущаващ морален имидж, който прави лоша услуга на нашата страна и нейния народ”, и “нагло без уважение към нашите граждани”.

“Това са срамни кадри, а никой не трябва да се срамува от Австрия”, каза той.

Президентът обяви, че ще се срещне с Курц в неделя, за да обсъдят следващите стъпки в свикването на избори.

На записите се виждат Щрахе и лидерът на парламентарната му група Йохан Гуденус, които разговарят с жена, за която смятат, че е племенница на руски олигарх, за това как тя може да инвестира в Австрия.

„Да, беше глупаво. Да, беше безотговорно. Да, беше грешка“, каза той, описвайки какво е направил с „повлияно от алкохол мачовско поведение“.

Изглеждаше, че почти ще се разплаче, когато се извини на семейството си, приятелите и поддръжниците си, особено на съпругата си, че се опитва да впечатли „привлекателната си домакиня“.

Щрахе каза, че също е подал оставка като лидер на Партията на свободата, чието управление поема министърът на транспорта Норберт Хофер.

В записите жената казва, че специално иска да придобие контрол върху най-големия таблоид в страната – Krone Zeitung.

Щрахе предлага новите собственици да направят промени сред служителите и да използват вестника, за да помогнат на партията му в предизборната си кампания. Той продължава и казва, че тогава жената ще може да получи достъп до обществените поръчки.

Според вестниците Щрахе казал, че няма да има съпротива сред редакционния екип на Krone, тъй като “журналистите са най-големите к..ви на планетата”.

И двата вестника, които публикуваха кадрите, казват, че нямат никаква категорична информация за това кой е създал сложната схема.

На кадрите Щрахе споменава възможността за приватизация на част от австрийския обществен оператор ORF и заявява, че иска медийният пейзаж на Австрия да прилича на този в съседна Унгария.

Десният премиер-националист на Унгария Виктор Орбан превърна обществените медии на страната в орган на правителствена пропаганда, докато съюзниците му постоянно изкупуват дялове от частния медиен сектор.

Австрийската Партия на свободата многократно е атакувала ОRF за това как отразява събитията, обвинявайки я, че е предубедена срещу партията.

Във видеото Щрахе също намеквал за възможните начини да бъдат направени политически дарения на фондация, свързана с Партията на свободата, а не директно на партията, очевидно, за да се избегне контрол от страна на закона.

Германският канцлер Ангела Меркел реагира на скандала, като предупреди за опасностите от крайнодесните политици, които се продават.

“Ние се сблъскваме с течения… които искат да унищожат Европа на нашите ценности и ние трябва решително да се противопоставим на това”, каза Меркел.

Австрийското правителство вече беше подложено на натиск поради скандали, свързани с Партията на свободата. През април заместник-кмет от партията трябваше да подаде оставка, след като написа стихотворение, сравняващо мигрантите с плъхове.

Предполагаемата връзка с Русия в последния скандал е особено неудобна, тъй като Партията на свободата има споразумение за сътрудничество с партията Единна Русия на президента Владимир Путин.

Възприемането на близостта с Русия беше подпомогнато и от самия Путин, който присъства на сватбата на външния министър Карин Кнайсл – номинирана от Партията на свободата – миналото лято.

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio