Среща на крак при Борисов отложи въвеждането на тол таксите

Среща на крак при Борисов отложи въвеждането на тол таксите

Въвеждането на системата за тол такси се отлага. Това е резултатът от среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов в неговия кабинет. В нея участваха и регионалният министър Петя Аврамова, заместникът й, отговорен за въвеждането на тол системата, Николай Нанков и министърът на финансите Владислав Горанов.

Тол системата трябваше да започне да функционира от 16 август. Вместо това от тази дата ще започне „реално тестване“ като в него доброволно ще участват българските превозвачи. За това време обаче от транспортните средства няма да бъдат събирани такси. Евентуално от ноември системата трябва да заработи изцяло. По отношение на тарифите и обхвата й обаче тепърва държавата и браншът ще водят разговори.

Транспортният бранш е против предложените от държавата цени на тол таксите. Превозвачите предупредиха, че новите цени ще окажат влияние и на инфлационните процеси и ще доведат до поскъпване на стоките за крайния потребител. Според предложенията на регионалното министерство, за да се движат по магистрала или първокласен път, камионите до 12 тона ще трябва да плащат между 8 и 16 стотинки на километър. За по-тежките тарифата започва от 23 ст. и достига до 94 стотинки в зависимост от екокатегорията им.

Правителството на Борисов си поставили за цел тол таксите да осигурят приходи от 1.2 милиарда лева годишно.

Категории Акцент, Икономика, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio