Може ли Радев да разбърка блатото

Може ли Радев да разбърка блатото

Една на пръв поглед съвсем стандартна и невинна инициатива на президента Румен Радев видимо докара раздразнение на главния прокурор Сотир Цацаров. А обигран играч като него трудно се изкарва от равновесие.

Какво образува нерви на Цацаров

В края на миналата седмица Румен Радев изненадващо обяви, че ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Според информацията от президентството срещите се очаква да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор. Седемгодишният мандат на Цацаров изтича през януари следващата година. Процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано в средата на юли. Най-късната възможност за Висшия съдебен съвет да открие процедурата е в началото на септември.

Първата среща съвсем логично беше със сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Дали инициативата на Радев е сварила Цацаров неподготвен, не е ясно. Но по всичко личи, че това е така. Цацаров съвсем откровено показа, че не харесва тази инициативност у президента Радев. Нещо повече, главният прокурор заговори, че президентът можело да наруши Конституция, като влияе на избора на главен прокурор. А правомощия над този избор той нямал. Поне не и в първия етап от избора на кандидати.

„Сигурен съм, че президентът иска да спазва стриктно правомощията си и конституцията“, каза настоящият главен прокурор пред журналисти след края на срещата с Радев.

Другият аргумент на Цацаров беше в графата любими на политиците – „не е сега моментът“. „Започването на консултации, за мен, е доста прибързан процес“, коментира Цацаров. На срещата главният прокурор е изразил опасенията си, че консултациите могат да се разтълкуват като оказване на натиск върху Висшия съдебен съвет преди началото на процедурата.

Как протича процедурата

Процедурата за избор на неговия приемник може да започне най-рано на 10 юли и най-късно на 10 септември, а мандатът на Цацаров формално приключва на 10 януари 2020 г. Номинации за позицията могат да предлагат министърът на правосъдието, както и прокурорската колегия на ВСС. Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета.

Избирането на главен прокурор се прави на пленума на ВСС, където членуват и представителите на съдийската колегия. За да бъде избран един кандидат, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на ВСС.

С това и приключва така нареченият първи етап на избора за нов главен прокурор. Следа като ВСС избере подходящ кандидат, той  трябва да бъде назначен с указ от президента. Но президентът има право и да откаже да подпише, което връща процедурата по избора отново във ВСС.

Така че Румен Радев не е като да няма отношение към избора на главен прокурор, както се опитва да представи ситуацията Сотир Цацаров. Аргументите на Цацаров, че Радев можело да наруши конституцията с инициативата си, пък са забележително комични.

Защо инициативата е полезна

Президентската институция изначално има консултативен характер по смисъла на българската конституция. Неслучайно Консултативният съвет по национална сигурност е именно към президента.

В инициативата на Радев безспорно има един положителен елемент. И това е, че за първи път той явно влиза в активна роля. В случая Радев не върви след събитията и да коментира, а в съвсем приемлив хоризонт открива инициатива.

Изборът на главен прокурор е изключително важен предвид огромните лостове, с които разполага тази длъжност. Главният прокурор е практически единствената напълно безконтролна позиция сред публичните длъжности в страната.

Така че изборът на кандидати за позицията не може да оставен за някакъв тесен кръг от представители на сектор – прокурорската гилдия. Защото това не е избор за председател на браншова организация.

Още повече, че над избора на сегашния главен прокурор продължава да тегне репликата, изречена от бившия градски прокурор на София към премиера (тогава в оставка) Борисов – „Ти си го избра“. Втори пореден Цацаров би бил пагубен. Ето защо инициативата на Радев е изключително положителна и трябва да получи необходимата обществена подкрепа.

Категории Акцент, Коментар, Мнения, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.