Лозан Панов отново предлага ограничаване на правомощията на главния прокурор

Лозан Панов отново предлага ограничаване на правомощията на главния прокурор

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов за втори път е поставил въпроса за промени в конституцията, които да ограничат правомощията на главния прокурор, съобщи БНР. Панов се срещна с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които държавният глава започна във връзка с процедурата за избор на нов главен прокурор. Председателят на ВКС окачестви президентските консултации като „навременни“.

В понеделник по същия повод след среща с президента сегашният главен прокурор Сотир Цацаров определи тези консултации като прибързани, защото имало още достатъчно време до законовия срок за откриване на процедурата за негов приемник.

Лозан Панов се аргументира с опасението, че при такива правомощия дори и следващият главен прокурор може да злоупотребява политически с тях. Подобни примери той е дал на президента, но не съобщи каква е била реакцията му.

Консултациите, които Радев води около процедурата за избор на следващ главен прокурор продължават в сряда със среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Планирани са срещи и с други представители на изпълнителната власт и неправителствени организации.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio