КОНПИ пере най-добре

КОНПИ пере най-добре

„КОНПИ свърши много работа“.

Думите са на премиера Бойко Борисов от интервю за Би Ти Ви и са в отговор на въпрос дали има доверие на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. В хода на интервюто Борисов така и не даде отговор на въпроса дали има доверие на Георгиев.

Но пък даде вид, че отговорът е по-скоро утвърдителен. „Над 2 милиарда са парите, които (КПКОНПИ) е конфискувала или запорирала“, повтори една от основните хвалби на Георгиев премиерът. А след това бързо препусна към проверката на Столична община, която била установила някакви дребни неуредици по терасата на председателя на КПКОНПИ.

И наистина Борисов няма причина да бъде недоволен от Антикорупционната комисия. Но не защото тя върши добре работата си. Не. Точно обратното е. Борисов може да бъде и е доволен, защото КПКОНПИ не прави това, което й е вменено по закон. Да се бори с корупцията, да я установява и да предава на съд високопоставени лица от управлението. Под управлението на Пламен Георгиев комисията се превърна в бухалка срещу неудобните на властта, но и в отлична перачница на имиджа на управляващите. Пере, омекотява и ароматизира.

Казусът Порожанов

Само дни след изказването на Борисов колко хубава работа върши КОНПИ стана ясно, че Антикорупционната комисия е редактирала и заличавала данни от публичната декларация на министъра на земеделието Румен Порожанов. Поражанов влезе в прожекторите заради скандална програма с дотации през Фонд „Земеделие“ за строителство на селски къщи.

При това заличаването на данните е станало по искане на самия министър. Самият факт, че в публичния уж регистър на КПКОНПИ могат да се появяват декларации със заличени части от съдържанието, превръща съществуването на комисията в комедиен сериал.

Но това не е всичко. Само преди по-малко от година КПКОНПИ „изпра“ Румен Порожанов и в друг скандал. През май 2018 г. комисията е прекратила проверка, образувана по сигнал срещу министъра на земеделието, като вместо за сигнализираната корупция е започнала разследване за конфликт на интереси.

Взетото решение дори не е публикувано на сайта на КПКОНПИ, а на сайта на вече несъществуваща по това време Комисия за противодействие и установяване на конфликта на интереси.

Още по-абсурден е видът на съобщението. С мотив, че представляват лични данни, от него е заличено не само името на Порожанов, но и множество отделни думи, които правят решението трудно за разбиране. И практически обезсмислят публикацията му.

Сигналът е описание на класическа схема за източване на европейски средства. В него се твърди, че през ноември 2017 г. двама души предлагали консултантски услуги, които гарантирали пълно получаване на субсидии и избягване на извършването на проверки. От документа не се разбира много, но има достатъчно незаличени данни, от които може да се направи изводът, че един от двамата посочени е синът на Порожанов.

В крайна сметка КОНПИ нито проверява данните, нито, доколкото е известно, праща сигнал към прокуратурата. Министърът на земеделието е буквално изпран.

Изпирането на Пеевски

Но това не е някакво изключение в работата на Антикорупционната комисия. Първият минал през почистващите й процедури е ДПС депутатът и медиен олигарх Делян Пеевски. Веднага след създаването на КПКОНПИ в комисията беше внесен сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ срещу Делян Пеевски.

След като дълго мълча за резултатите от проверката, през октомври 2018 г. Пламен Георгиев обяви в телевизионно интервю, че всичко е точно.

„Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо незаконно. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата“, обяви Георгиев.

И добави: „Вероятно това не се харесва на някои и ни изкарват, че не сме си свършили работата. Няма нищо незаконно за него в огромната проверка и обем от документи, които сме анализирали. Не виждам какво повече мога да кажа по този казус“.

В крайна сметка стана ясно, че комисията е проверила депутата само по документи, а не е правила проверка по същество. Изискани са от НАП и прокуратурата всички проверки, водени срещу него, видяла е, че двете институции не са открили нарушения, и това е било достатъчно да направи извода, че с Пеевски всичко е точно.

И Цветанов си е взел баня

Документи, получени от БОЕЦ и публикувани от „Биволъ“ показват, че от услугите с почистваща баня на КОНПИ се възползвал и зам.-председателят на ГЕРБ и бивш председател на парламентарната група Цветан Цветанов. През 2013 г. комисията е започнала проверка на изпадналия в опозиция тогава Цветанов. Тя е във връзка с досъдебното производство срещу Цветан Цветанов, образувано от Софийска градска прокуратура и привличането му като обвиняем по дело за възпрепятстване на правосъдието, по което по-късно той беше осъден на две инстанции, но след това оправдан.

Проверката обаче е приключена през 2015 г., когато ГЕРБ отново е на власт, след като спечели изборите през есента на 2014 г.

Проверката обхваща периода 2003 – 2013 г. и в хода й КОНПИ прави съпоставка на доходите на Цветан Цветанов и съпругата му и разходите, които семейството има, както и придобитото имущество.

Резултатите показват, че семейството на Цветанов има недостиг от 119 000 лв. Тъй като по закон обаче КОНПИ може да предприема дела за отнемане на имущество при констатиране на несъответствия над 250 000 лв., проверката просто е прекратена.

В хода на производството обаче личи стремежът на длъжностните лица да се придържат към доста консервативен подход при оценката на имуществото на проверяваните. По закон при своите проверки КОНПИ трябва да се придържа към пазарните стойности при оценката на придобиваните имоти. В случая на Цветанов обаче това не е точно така.

Трите примера показват само едно. Че в работата си КОНПИ много внимава да не попадне на уличаващи властта обстоятелства. В същото време под ударите на сериозни проверки от комисията попаднаха редица „врагове на управлението“.

Антикорупционната комисия беше създадена в отговор на критиките към управлението на ГЕРБ и Борисов, че не прави нищо за борба с корупцията по високите етажи. Но от създаването си не е успяла да уличи нито един високопоставен служител. Освен ако за високопоставен не броим скандалния случай с бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, в чието задържане КПКОНПИ имаше водещо място.

За сметка на това все повече стават случаите, в които комисията съвсем целенасочено се опитва и успява да изпере имиджа на управляващите. А това я превръща в напълно ненужно за обществото почистващо властта средство.

Категории Акцент, Икономика, Коментар, Мнения, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.