Осъдиха двама руснаци за подготовка на държавен преврат в Черна гора

Осъдиха двама руснаци за подготовка на държавен преврат в Черна гора

 

Върховният съд в Черна гора задочно осъди руснаците Едуард Шишмаков и Владимир Попов съответно на 15 и 12 години затвор по делото за подготовка на държавен преврат, съобщава руската служба на Би Би Си, цитирана от „Новая газета“. Лидерите на „Демократичен фронт“ Андрия Мандич и Милан Кнежевич получиха присъди по 5 години.

Според черногорската прокуратурата на 16 октомври 2016г. група заговорници планират покушението на премиера Мило Джуканович. Местните власти заподозряха руските спецслужби, че са замесени в опита за преврат, целта на който е да се предотврати влизането на Черна гора в НАТО.

В основата на обвинението са показанията на сръбския националист Александър Синджелич, който твърди, че Шишмаков и Попов са му предали пари за организирането на държавен преврат. По-късно той се отказа от думите си. Общо замесените в случая са 14 души, които получиха различни срокове затвор.

Черна гора смята Едуард Шишмаков (първоначално фигурира в делото като Широков) и Владимир Попов (истинската му фамилия е Мойсеев) за сътрудници на руските спецслужби. Това твърдят в свои разследвания Bellingcat и The Insider. Шишмаков и Попов са обявени за международно издирване.

По данни на разследващите Попов-Мойсеев живее в московския район Черьомушки и е съсед на Александър Петров (известен също и като Александър Мишкин), който е сътрудник на ГРУ и свързан с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри.

 

Властите в Черна гора арестуват заговорниците в деня на изборите на 16 октомври 2016 г. Снимка ЕПА/БГНЕС

 

Категории ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio