Онкология на путинизма

Онкология на путинизма

 

Отношенията на путинския паханат със Запада са като отношенията между мафията и правоприлагащите органи. Мафията се стреми да се внедри в тях, да поеме контрола и да ги използва за свой интерес. Мафията се стреми да ги мафиотизира. Путинският паханат е като вампир, чиято захапка превръща жертвата в същия вампир.

 

Александър Скобов, Грани.ру

Путинският паханат (престъпна групировка – б.пр.) неизбежно ще разпространява заразата на авторитаризма по целия свят. Не просто ще покровителства и ще спасява до последно най-одиозните и закостенели режими. Всяка неавторитарна страна, попаднала в орбитата на влияние на путинската империя, имаща нещастието да бъде в тесни връзки с нея, ще се окаже под заплахата да попадне в лапите на авторитаризма.

Всяка власт инстинктивно се стреми да се освободи от контрола на обществото. Във всеки лидер дреме желанието да направи властта си несменяема. И всеки лидер, осъзнаващ това свое съкровено желание, трябва да знае, че той завинаги ще намери подкрепа в путинския паханат. По своята мощ изграждането и защитата на несменяемостта е основната експортна стока в путинска Русия.

И не само защото Русия практически няма какво друго да предложи. Популяризирането на тази стока на световния пазар се превърна за путинския паханат в главна стратегическа задача, в самоцел. И това не е някаква историческа случайност или прищявка на временни властимащи. Заложено е в природата на сегашната руска власт, то е в нейния генезис.

Путинският паханат е „бандитският Петербург“ на власт. Той се зароди тогава, когато към всяка бизнес структура се залепи „секюрити“ от бандити и пенсионирани служители на тайните служби. Тези „секюрити“ се умножаваха, мачкаха всичко под себе си, подменяха всичко. И именно те станаха основните играчи на новия руски пазар. Те разпространяваха своите методи  на всички обществени отношения – икономически, социални, а после и политически. Методите на мафията, методите на „рицарите на плаща и кинжала“. Това са едни и същи методи.

Така бе построен мафиотският капитализъм и мафиотската държава, чиято форма на управление е естественият образ на паханата. Отношението му към обществото е като отношенията между вълка и агнето. За управляващите по този модел е обидна дори самата мисъл, че обществото може по някакъв начин да се намесва във вземането на политически решения, някак си да оказва влияние за това. Путинската клептокрация е обсебена от идеята да контролира. Контролът е най-важното нещо. Контрол по принципите и методите на мафията.

Паханатът на Путин се страхува от всичко, което подкопава този контрол. Всеки пример за смяна на властта във всяка друга страна. Това не означава непременно сваляне на диктатор в резултат на революция. Дори мирната, цивилизована смяна на властта на избори предизвиква у тях неприязън и подозрение, като резултат от задкулисни манипулации на зловредни сили. Като всички революции. Това според тях е неправилно. При един правилен ред властта никак не е задължително да се сменя. Нито от улицата, нито с избори. А лидер, който доброволно сдава властта, без да обезпечи нейната несменяемост, е достоен за презрение чикиджия.

Путинският престъпен чекистки елит иска да живее в разбираем за него свят, в който той ще се договаря за условията с едни конкретни момченца за райониран контрол. Защото западната правова либерална демокрация е сбъркана. Там „овцете“ се бутат да объркат работата на контролиращите момченца, там властта се сменя непредсказуемо, там е налице „дълбока държава“, тоест институции, които връзват ръцете на момченцата и ги принуждават да действат по „глупави правила“. Какъв е този ред, при който тези момченца не могат да решат който и да е въпрос съвсем конкретно? Затова западната демокрация не трябва да я има. Съветската империя видя световната си историческа мисия в разпространението на своя проект за светло бъдеще. В путинската неоимперия такъв проект няма. Но тя има усещането за някаква всемирна историческа мисия – да се изкорени неправилната и вредна западна демокрация. Тя също така иска да направи всички по калъп.

Отношенията на путинския паханат със Запада са като отношенията между мафията и правоприлагащите органи. Мафията се стреми да се внедри в тях, да поеме контрола и да ги използва в свой интерес. Мафията се стреми да ги мафиотизира. Путинският паханат е като вампир, чиято захапка превръща жертвата в същия вампир. Той ще се стреми да превърне западните демократични институции в една омагьосана, мъртва имитация, в каквато превърна Русия. Той ги мрази, както мъртвото ненавижда всичко живо. Той ще превърне в мъртвило всичко, до което се докосне.

Западното общество, както и всеки жив организъм, страда от всякакви болести. В неговия организъм живеят достатъчно болестотворни бактерии, враждебни и опасни за демокрацията. И ако всекидневно не се правят усилия за поддържане живота на демократичните институции, те ще се превърнат в имитация. Няма нищо по-опасно за западната цивилизация от самоуспокоението и отпускането.

Путинският паханат е раково образувание в тялото на цивилизацията. То разпростира своите метастази навсякъде. То активира и подхранва всички болести на цивилизацията. Повтарям още веднъж – най-голямата заплаха за цивилизацията. По-опасна от агресивния ислямски фундаментализъм. По-актуална от тоталитарен Китай.

Няма нищо по-погрешно от заявленията на западните лидери, че е невъзможно да се построи общ дом без Русия и против Русия. Той може да се построи само без путинска Русия. Или ракът на Путин ще убие цивилизацията, или цивилизацията ще намери вътрешни сили да отхвърли рака. Тя трябва решително да го изолира. В истинска изолация путинският вампир няма да оцелее.

Превод: Рени Нешкова

 

Категории МненияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio