Местан обвини прокуратурата: Това не е лъжа, а квалифицирана клевета

Местан обвини прокуратурата: Това не е лъжа, а квалифицирана клевета

 

Съвестта ми е спокойно, но изпитвам страдание. Аз няма да поема чужд грах и вина за тази трагична смърт.

Това заяви в интервю за bTV лидерът на ДОСТ Лютви Местан за трагичната катастрофа с негово участие, в която загина 6-месечно бебе.

Според него обвинението му е повдигнато без доказателство, че е извършил нарушение по Закона за движение по пътищата. Той добави, че твърдението на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, че има един акт и 13 фиша, не е вярно.

„Това е не просто лъжа, а квалифицирана клевета. Тя говори за 15 мои нарушения в периода 2013 г.–2019 г. Аз заявявам, че ако това, което тя казва, е вярно – аз никога няма да си поискам книжката обратно. Ако това се окаже лъжа, тя трябва да понесе отговорност пред прокуратурата и българския съд”, заяви Местан и показа издадените от КАТ фишове.

„Когато една прокуратура приписва нарушения на председателя на ДПС, на председателя на ДОСТ, вече е в режим на изпълнение на откровена политическа поръчка. Това преминава всякакви граници. Тези коли са собственост на ДПС, преди аз да стана председател, те не са моя собственост. Кой ги е карал тези коли – е различен въпрос”, посочи лидерът на ДОСТ.

Според него обвиненията са свързани с предстоящите евроизбори и силната листа на неговата партията. Местан обяви, че очаква да получи още фишове от Областните дирекции на МВР като доказателства и ще заведе дело за клевета.

Той каза още, че настоява прокуратурата да провери шофьорската история и на другия участник в катастрофата, защото според него той е виновен за инцидента. Лидерът на ДОСТ квалифицира другия водач като „откровен камикадзе”.

Местан заяви, че е платил 10 хил. лв. парична гаранция, въпреки че е имал възможност да не го направи. Той може да пътува извън страната и мерките на съда са отменени.

„Реших да платя тази гаранция, за да не давам основание на прокуратурата непрекъснато да продуцира тенденциозни новини. Оказах пълно съдействие на полицията и притесненията, че бих се укрил, са излишни, защото се укрива виновен човек, а аз не съм виновен за тази катастрофа”, каза той.

По думите на Местан, в посочения период той не е управлявал лично автомобил, защото като лидер на ДПС се е придвижвал с автомобили на НСО. Глобите са издадени на кола на ДПС, която управлявана от настоящия лидер на партията Мустафа Карадайъ или негов шофьор.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio