Десислава Иванчева се яви в съда с нов защитник

Десислава Иванчева се яви в съда с нов защитник

 

Тази сутрин Апелативният спецсъд гледа мярката на осъдените за подкуп на първа инстанция Десислава Иванчева и Биляна Петрова, бивш зам.-кмет на „Младост“. Отстраненият кмет на столичния район „Младост“ се яви в съда с нов адвокат.

На заседанието стана ясно, че на 30 април Иванчева е представила пълномощно, че се отказва от услугите на адвокат Марин Марковски, който я представляваше на първата инстанция, и е наела адвокат Николай Хаджигенов.

Преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи „логически обвинения“ по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е „изстисканият лимон и сокът, който трябва да преглътне прокуратурата“.

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза – а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма „Артекс“, чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева – основно доказателство на обвинението – е дописвано от поне още един човек.

Биляна Петрова се яви в съда с един от досегашните си адвокати – Емануил Йорданов.

Преди да започне гледането на мярката, съдията даде 40 минути отсрочка по молба на двете подсъдими. Те заявиха, че не са имали възможност да се видят със защитниците си преди заседанието, тъй като са били в затвора в Сливен.

Последните дни Иванчева прекара в болница в София заради изследвания. Три дни преди днешното заседание в столицата бе доведена и Биляна Петрова. По думите на съпруга ѝ причината е влошеното ѝ физическо и психическо състояние.

Иванчева е независим кандидат за евродепутат и – ако мярката й за неотклонение не бъде променена, ще трябва да води кампанията за вота на 26 май от килията. До 15 май тя е в МВР-болница, а на 25 април стартира кампанията си от Районния съд в столицата, където бе призована по дело за ПТП.

На първа инстанция Иванчева бе осъдена на 20 години затвор, Петрова – на 15, а 12 години получи Петко Дюлгеров като посредник на уредения подкуп.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест – над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка „домашен арест“ малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio