Роботите ще доминират близо 50% от работните места до 20 г.

Роботите ще доминират близо 50% от работните места до 20 г.

Близо 50% от работните места ще бъдат заети или доминирани от роботи и автоматични системи до 20 г. Това става ясно от годишния доклад The Future of Work на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), представен в края на миналия месец.

Автоматизацията, роботите и глобализацията ще променят рязко света за две десетилетия и са нужни спешни мерки, за да се противодейства на ефектите им. Най-уязвими ще са младите, нискообразованите и част от жените. За тях е по-вероятно да имат работа, за която са твърде квалифицирани или която е зле платена.

Според данните от доклада въздействието на автоматизацията ще е силно върху 46% от работните места. Общо 14% ще изчезнат изобщо, а 32% ще бъдат радикално променени в период между 15 и 20 години.

При промени с тази шеметна скорост ще са нужни предпазни механизми и системи за обучение, които да помагат да се устои на процесите, променящи естеството на работата.

Новите пазари, открити от технологията, заедно с повишената производителност ще донесат ползи на някои, но други ще пострадат – младите, нискоквалифицираните, хората на непълен ден, временно заетите и други.

 

Категории Акцент, Икономика, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio