Заместник главният прокурор на САЩ подаде оставка

Заместник главният прокурор на САЩ подаде оставка

 

Заместник главният прокурор и заместник-министър на правосъдието на САЩ Род Розенстайн, който наблюдаваше близо двегодишното разследване за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., обяви, че ще се оттегли от поста на 11 май, предадоха агенциите „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.

Розенстайн подаде оставка в писмо до президента Доналд Тръмп, в което пише: „Нашите избори протичат при по-голяма сигурност и нашите граждани са по-добре информирани за тайните усилия на чужди сили да влияят на нашите избори.“ Той изказва благодарност на президента Тръмп за „куртоазията и хумора“, които е проявявал в отношенията им.

Род Розенстайн назначи специалния прокурор Робърт Мюлър, който разследваше дали е имало сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия. Неговата оставка бе очаквана, след като Уилям Бар бе утвърден от Сената за министър на правосъдието и главен прокурор. Розенстайн имаше намерение да се оттегли в средата на март, но остана на поста, докато Мюлър приключи разследването за Русия. След като Мюлър предаде доклада за разследването си, Бар и Розенстайн стигнаха до заключението, че президентът Тръмп не е възпрепятствал правосъдието.

Разследването на Мюлър не откри доказателства, че кампанията на Тръмп е имала незаконен сговор с руското правителство. Мюлър не се произнесе дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но представи позициите на двете страни по въпроса.

Президентът Тръмп вече номинира заместник-министъра на транспорта Джефри Розън да заеме поста на Розенстайн.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio