Борисов поиска виновните с „къщи за гости“ да се дават веднага на прокурор

Борисов поиска виновните с „къщи за гости“ да се дават веднага на прокурор

 

Къщи за гости, които не се използват по предназначение, ще трябва да връщат 10 млн. лева субсидия. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов по време на заседанието на Министерския съвет.

Започва проверка на всичките 746 къщи за гости у нас, строени с пари от ЕС. В стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в Програмата за развитие на селските райони, одобрени от комисията и в нея не се включват по-големите курорти. Основният проблем на къщите за гости е използването по предназначение на част от тях. Това е тема, която ние имаме с Комисията от доста време – още от 2016 година. Още тогава се появи първият скандален случай на преподавател от Пловдивския университет, който си имаше къща за гости в района и по време на мисията на Комисията се установи, че реално не се използваше по предназначение, обясни Порожанов.

Оттогава са засилени проверките на Фонд „Земеделие“ като от минималния 1 процент риск-анализът е на 5 процента. През 2016 г. всички къщи за гости бяха качени на страницата на Фонд „Земеделие“, на Разплащателната агенция, с ясното съзнание, първо да могат да се ползват от гражданите и, второ, тези, които не се използват по предназначение, да могат да се подават сигнали и да бъдат проверявани, допълни той.

Проверка на всички къщи за гости у нас, строени с европари, беше разпоредена и от главния прокурор Сотир Цацаров преди няколко дни. Повод за проверката станаха публикации за свекъра на Елена Йончева, водач на листата на БСП за евроизборите, както и къща за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който получи и обвинение.

До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана, казва още Порожанов, става ясно от стенограмата от заседанието.

„Проблемът определено е, че има недобросъвестни бенефициенти. Да, те са направени, те са изпълнени съгласно проектите и изискванията, в конкретни случаи, където има зони „Натура“, там след като има решение на общината за строеж – това значи попада в урбанизираната територия и няма проблем за строителството. Това, което в момента активизираме, разбира се, по линията на Разплащателна агенция – да бъдат проверени всички къщи за гости, независимо от това дали е изтекъл мониторинговия период или не е изтекъл мониторинговия период. Ще бъде проверяван мониторинговият период и там, където се установи, че не е изпълнен бизнес-плана, не са използвани по предназначение, отново ще се пристъпи към предявяване на сумата за възстановяване“, посочва земеделският министър.

„Проверките извършват и полицията, и прокуратурата, и НАП, защото, от една страна, тази Програма е била както всичко добре измислена – да подпомага туризма, да подпомага там, където не е имало бази – извън големите курорти, селския туризъм, религиозен туризъм, тези, които обичат екстремни спортове, да ги използват. Много от къщите, разбира се, се използват по предназначение, но за съжаление винаги се намира някой, който да опорочи Програмата и затова към днешната дата ние новата Програма не я отваряме.

Проверяват се всички къщи. Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не“, казва в отговор премиерът Бойко Борисов. Той настоява всички виновни да се уволняват и да се дават на прокурор.

Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно! Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно! – допълва Борисов.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio