АЕЖ с остър протест срещу назначаването на Кошлуков за шеф на БНТ

АЕЖ с остър протест срещу назначаването на Кошлуков за шеф на БНТ

От асоциацията сравняват днешното решение на СЕМ с неприличния жест на Кошлуков в предаване на живо

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия.

„В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков. Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

Този избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависим от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията. Самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа това свое решение, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии“, се казва в сатновището.

Директорът на БНТ Константин Каменаров е депозирал оставката си пред СЕМ и тя е била приета единодушно. Каменаров се оттегля, след като беше осъден условно за шофиране след употреба на алкохол. Законът за електронните медии не позволява на осъдени да ръководят БНТ и БНР. За временно изпълняващ длъжността директор на обществената медия е избран сегашният програмен директор Емил Кошлуков, който единствен от тези, с които са били проведени разговори, се е съгласил да поеме поста.

До 3 месеца трябва да се проведе и нов конкурс за директор на БНТ. Едновременно с оставката на Каменаров е постъпила и оставката на Валери Запрянов, член на УС на БНТ. А Гергана Паси обяви публично, че се оттегля от Обществения съвет на БНТ.

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio