ВАС ще проверява как шефът на Софийския градски съд е станал български гражданин

ВАС ще проверява как шефът на Софийския градски съд е станал български гражданин

 

Върховният административен съд (ВАС) ще проверява кога и как новоизбраният председател на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е станал български гражданин. Проверката беше допусната на днешното заседание във ВАС по делото за избора му за председател на СГС, което беше образувано след жалба на опонента му Евгени Георгиев.

До 21 май, когато е следващото заседание по делото, Министерството на правосъдието трябва да представи документи и информация за гражданството на Трифонов.

До проверката се стигна след искане на адвокат Александър Кашъмов, който представлява Георгиев. Той се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева за съдия Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 г.и е вписан като български гражданин без законови основания. Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

„Следователно, ако съдия Трифонов притежава руско или двойно гражданство – българско и руско – участието му в процесната процедура би било изначално опорочено“, се казва в молбата на адвокат Кашъмов.

След съвещание съдиите Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров от ВАС постановиха адвокат Кашъмов да получи съдебно удостоверение, с което да изиска от Министерството на правосъдието информация въз основа на какъв акт и кога Трифонов е получил българско гражданство, както и заверено копие на този акт, ако има такъв.

От министерството трябва да представят и заверено копие от Конвенцията между България и бившия СССР, действала към юли 1972 г., относно гражданството на лица, родени в двете държави от смесени бракове на граждани на двете страни, както и писмена декларация от родителите на съдия Трифонов, ако такава е била подадена в едногодишен срок от раждането му пред българските власти, или да удостовери неподаването на такава.

В днешното заседание представителят на Висшия съдебен съвет поиска въпросът за гражданството на Трифонов изобщо да не бъде разглеждан, защото това обстоятелство не е проверявано в конкурса за председател на СГС, тъй като не се изисква и от закона. На същата позиция беше и защитата на Алексей Трифонов, но съдът реши, че проверка трябва да има.

Съдийската колегия на ВСС избра Алексей Трифонов за председател на градския съд на 27 ноември м.г.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio