Българската следа в най-голямата имотна сделка в Бевърли Хилс

Българската следа в най-голямата имотна сделка в Бевърли Хилс

Името на български оръжеен търговец е замесено в най-голямата имотна сделка на 2019 г. в Бевърли Хилс, пише сп. Variety. Изданието е било привлечено от новината от последните дни, че някой, който „очевидно е чужденец“, е новият собственик на имение в прочутото с лукса си предградие на Лос Анджелис. Сделката е за 34.620 млн. долара. Според американското издание сделката е скрита зад обикновения „щит“ – купувач е юридическо лице. То е свързано с българина Христо Йорданов Христов, който според Variety е „търговец на оръжие или носи същото име като него“.

Кой е Христо Христов

Христо Йорданов Христов е председател на борда на директорите и собственик на 50% от оръжейния търгове „Сейдж консултантс“ АД. Компанията има дълга история, в която не липсват и скандали. По времето на НДСВ и на тройната коалиция фирмата “Сейдж консултантс” работи изключително добре с Министерство на отбраната. Тя успява да купи на атрактивни цени от “Снабдяване и търговия” ЕООД стари руски танкове Т-55 и друго въоръжение и да ги изнесе за Еритрея, припомнят от военното ведомство. Дълго време след това в Еритрея пламна война, а страната беше обявена от ООН за ембаргова.

Името на компанията беше замесено през 2012 г. във взривовете в складовете и цехове за разглобяване на боеприпаси близо до Петолъчката. Те се случиха в имоти на софийската фирма „Берета Трейдинг“, но медийни публикации сочеха фирмите „Сейдж Консултантс“ и „Хан Аспарух“ за собственици на унищожената продукция.

При експлозията в базата за обезвреждане на боеприпаси загинаха трима работници и пострадаха още трима. Нанесените щети бяха за близо 62 милиона лева.

Справка в Търговския регистър показва, че за 2017 г. „Сейдж консултантс“ е реализирало над 160 млн. лв. приходи. Компанията излиза на печалба от 6.4 млн. лв., което е понижение спрямо отчетените 17 млн. лв. през 2016 г.

От американското списание няма потвърждение на това кой е реалният купувач и дали „Христо Христов“ не е само подставено лице. Сделката е използвана и като повод да се обърне внимание, че докато цифровизацията и разкрития като „Досиетата от Панама“ оставят малко неосветени места, сегментът на елитните имоти става все по-потаен.

Публикация в българския „24 часа“ обаче сочи същия Христов Христов като купувач на луксозен имот и в австрийската столица Виена. Това се случва през 2013 г., когато е след реновиране е открита сградата “Пале Принсипе”, която се намира „на един хвърлей“ от катедралата “Свети Стефан”, на “Хоен Маркт” 12.

Какво е купил Христов в Бевърли Хилс

И ако покупката във Виена изглежда да е по-скромна, то сделката в САЩ е наистина впечатляваща. Модерната сграда с разгърната площ от над 1300 кв.м е завършена през 2014 г. и е обявена през 2015 г. за продан за 55 млн. долара. През август 2017г. цената се понижава до 45 млн. долара. Зад проекта стои бившият израелски военен Гал „Гала“ Ашер, който през последните години се прочу с няколко сделки на изключително луксозни имоти, включително една от тях за над 100 млн. долара. Представител на купувача е Джим Хекенбърг от Rodeo Realty, един от водещите посредници в Бевърли Хилс за подобни имения. Имотът на Oxford way 916 е точно зад хотел „Бевърли Хилс“ и според описанието има фоайе с височина над 7.6 метра, 25-метров „компютризиран водопад със светлинно шоу, който е може би най-зрелищното подобно съоръжение в района“, голяма външна беседка, киносалон, конферентна зала и паркинг за 20 автомобила. Сградата е със 7 спални, 11 бани, голям басейн с морска вода, 3 камини и „страхотна гледка към града“.

Категории Акцент-2, Компании, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio