Русия забрани износа на петрол и петролни продукти за Украйна

Русия забрани износа на петрол и петролни продукти за Украйна

 

Русия наложи забрана за износа на петрол и петролни продукти за Украйна. Това съобщи премиерът Дмитрий Медведев, съобщава ТАСС. Според Медведев от 1 юни въглищата, петролът и петролните продукти ще се изнасят в Украйна само с определени разрешителни.

В допълнение, Русия ще разшири забраната за внос на някои украински стоки. „Тази мярка ще засегне украинските инженерни продукти, леката промишленост, металообработването, чиято цена за миналата година възлиза на близо 250 милиона долара“, каза Медведев.

Медведев обясни, че разширяването на санкциите е реакция на Москва към „неприятелските действия“ на Киев: „Ние сме принудени да защитаваме нашите интереси и да вземаме ответни мерки“.

На 20 март украинските власти добавиха към списъка за санкции 294 компании и 848 души, които „активно подкрепиха или допринесоха за агресивни действия срещу Украйна“. Сред тях са председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин, секретарят на борда на „Единна Русия“ Андрей Турчак и изпълнителният директор на „Роснефт“ Игор Сечин.

На 10 април украинското правителство разшири търговските санкции срещу Русия, забранявайки вноса на електрическо оборудване за железопътни автоматични и комуникационни устройства, пружини за товарни автомобили, формалин и карбамид-формалдехиден концентрат, както и стъклени съдове, включително бутилки за храни и напитки.

Санкции срещу Русия бяха наложени през 2014 г. поради въоръжения конфликт в Украйна и присъединяването на Крим към Русия. Руските власти наложиха реципрочни ограничения на Украйна. И двете страни многократно разширяват и размера на санкциите.

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio