Прогноза на Европарламента: ГЕРБ и БСП пращат по шестима евродепутати

Прогноза на Европарламента: ГЕРБ и БСП пращат по шестима евродепутати

В новата прогноза за първи път социалистите излизат макар и с малко пред партията на Бойко Борисов

Европейският парламент публикува днес нови прогнози за разпределението на местата в следващия Европарламент, в който вече изчисленията са на база 751 места, предвид отлагането на Брекзит.

Според прогнозата за България ГЕРБ и БСП ще пратят по шестима евродепутати в новия ЕП след изборите на 26 май. ДПС ще имат двама представители, а ВМРО, „Демократична България“ и „Воля“ – по един, съобщава БНР.

В новата прогноза за първи път социалистите излизат макар и с малко пред партията на Бойко Борисов – 32,8% срещу 32,7%.

На ниво ЕС Европейската народна партия (ЕНП) ще остане най-големия блок със 180 евродепутати, следвана от социалистите и демократите – 149. Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) ще е трети със 76 представители в следващия ЕП.

За сравнение в момента ЕНП имат 216 депутати, а групата на социалистите и демократите е съставена от 186. АЛДЕ в момента е четвърти по големина блок с 69 евродепутати.

Нито една от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не е била поръчвана от Европейския парламент. Това са публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки. Използвани са само анкети от надеждни източници, подчертават от ЕП.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio