Според Еквадор Джулиан Асандж вероятно е свързан с руски хакери

Според Еквадор Джулиан Асандж вероятно е свързан с руски хакери

 

Има основания да се смята, че основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, който беше задържан вчера в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Ромo на пресконференция в Кито, съобщи ТАСС.

По-късно пред радио „Сонорама“ тя не изключи възможността прокуратурата да забрани на двама предполагаеми руски хакери, заподозрени във връзки с Асанж, да напускат страната.

Вчера Еквадор арестува и предполагаем свързан с него хакер на международното летище в Кито. Според неназовани еквадорски източници, цитирани от агенция „Асошиейтед прес“, това е шведският програмист Ола Бини. Публикация в британския вестник „Дейли експрес“ твърди, че той е работил по програмното осигуряване на сайта „Уикилийкс“. Цитирана от ДПА, Мария Паула Ромо заяви, че „съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси“.

Джулиан Асанж беше арестуван в четвъртък в еквадорското посолство в Лондон, където живееше от 2012 г. насам. След ареста той беше признат за виновен от британски съд за нарушаване на режима на условното си освобождаване. Той е изправен и пред потенциална съдебна битка заради опитите на САЩ да осигурят екстрадицията му по обвинения в „информационно пиратство“

В блога си швед с това име пише, че работи в Кито в Центъра за дигитална автономия, група, базирана в Еквадор и Испания, която се занимава с въпроси на защитата на личните данни, сигурността и криптографията. Бини не споменава за никакви свои връзки с „Уикилийкс“. В „Туитър“ вчера той е коментирал твърдения на еквадорския вътрешен министър, че руски хакери и някой, близък с „Уикилийкс“, действат в Еквадор с думите: „Много обезпокоителни новини“. „На мен това ми изглежда като лов на вещици“, е написал Бини.

В края на миналата година в. The Guardian съобщи, че руски дипломати са водили секретни преговори с близки на основателя на „Уикилийкс“, за да организират бягството му от еквадорското посолство в Лондон.

Планирало се е той да бъде изведен с дипломатическа кола, а след това да бъде отведен по море или в Русия, или в Еквадор. Предвиждало се е също той да получи дипломатически документи, които да му осигурят неприкосновеност.

 

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio