Иван Костов: Грешната рецепта на прехода ражда и днешните митове

Иван Костов: Грешната рецепта на прехода ражда и днешните митове

Тази вечер бившият премиер ще представи книгата си „Свидетелства за прехода“

 

Най-големите потърпевши от грешките на прехода в България са децата, които няма да бъдат конкурентоспособни на своите връстници на Запад. Това бившият премиер на България Иван Костов пред бТВ определи като най-лошото последствие от всички тези години след 1989 г. Поводът за интервюто бе представянето на книгата му довечера „Свидетелства за прехода. 1989 – 1999“. Костов отчете като грешка от началните години на прехода факта, че не са били сменени учебниците от времето на социализма и днешните млади поколения са загубили връзка с реалността и не могат да се ориентират в онова, което се случва тук и по света.

Посткомунистическото общество е основната пречка за осъществяване на прехода – тези хора, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат целите на прехода. Техните медии и партии винаги са били срещу самите цели на прехода или срещу средствата за осъществява му. Една от амбицията на книгата е да помогне на хората да си обяснят днешната ситуация, каза Костов за книгата си.

Ролята на службите, БСП и ДПС бившият премиер бе категоричен, че са свързани генетично с бившите служби и до ден днешен.

Иван Костов сподели, че планира да напише втора книга, „ако има интерес“, в която ще попадне и периодът, в който решава да създаде своята партия – ДСБ с период около десетина години след края на 80-те и 90-те.

Костов посочи, че малко хора в България знаят, но по оценка на авторитетната неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ в момента демокрацията на България е в упадък в сравнение със ситуацията през 2008 г. Тогава тя е била консолидирана демокрация, а сега е полуконсолидирана и това означава, че тя проявява много дефекти, обясни Костов. Ние сме в регрес. И е много голям въпросът защо е така. Защо не запазихме онази позиция, коментира той.

Посочва, че раждането на митовете за онзи период идва от грешната рецепта на прехода, която е една и съща за всички бивши соцстрани, но при всяка от тях е дала различен резултат. Там, където се смяташе, че е дала блестящи резултати, и там демокрацията се оказа със сериозни дефицити, коментира Костов.

Посочи, че на корицата на книгата е сложена негова снимка от времето, за което пише, за да покаже, че текстът свидетелства за онези години с тогавашните възгледи на автора, а не със сегашните, за да е по-близо до реалността.

Разказва, че мафията се е родила с югоембаргото, когато номенклатурата е използвала за контрабанда бившите канали на Държавна сигурност, с което е започнало и голямото натрупване на пари. По едно време, сигурно доста наивно, казвах, че сме спечелили тази битка, спомня си той. Посочи, че тази битка не е лесна, тъй като тя не е срещу определени хора, а срещу определени обществени убеждения и изисква работата на много правителства.

По адрес на днешните скандали с придобити на ниски цени жилища от политици и случая по време на неговото управление с имота на Христо Бисеров Костов посочи, че тези истории се повтарят, защото не биват разкрити. Защо в следващите години не го разкриха, ако се приеме, че ние сме го прикривали, попита риторично той. Обяви, че от 1981 г. живее в къща, построена от него с помощта на баща му и приятели, въпреки че е бил обявен за човека, заграбил половината страна. Това е било и един от големите мотиви да напише книгата.

Представянето – четвъртък, 18.30ч. във Военния клуб.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio