Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

Арестуваха Джулиан Асандж в Лондон

 

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асандж е арестуван в Лондон. Той е задържан в сградата на посолството, съобщи Би Би Си.

Асандж ще се яви пред съд възможно най-скоро, обявиха от лондонската полиция.Той живее от 7 години в посолството на Еквадор във Великобритания, където получи убежище, за да не бъде екстрадиран в Швеция по обвинение в сексуално посегателство.

Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да не бъде разследван за предполагаемо изнасилване. Обвиненията по-късно отпаднаха, но австралиецът се опасява, че Швеция може да го депортира в САЩ, където е заплашен от затвор до 35 г. или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент на САЩ.

Еквадорският президент Ленин Морено преди няколко дни се закани, че ще екстрадира Асандж за часове. Отношенията между основателя на Уикилийкс и неговите домакини се влошавали от месеци. Той ги обвини, че нарушават основните му права, след като беше блокиран достъпът му до интернет и мобилен телефон. Еквадор обаче е категоричен, че Асандж не може да се меси в работата на други страни, защото се намира на еквадорска територия и страната носи отговорност за него.

 

 

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio