Над 1 млн. българи свързват ваксините със световната конспирация

Над 1 млн. българи свързват ваксините със световната конспирация

Основен акцент в проучването на „Тренд“ е тестване на нагласите на българите по отношение на популярни митове за ваксинирането

 

Малко над 1 милион българи смятат, че ваксините са опасни и са част от световна конспирация. Това показва проучване, извършено от изследователски център „Тренд“ чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1005 души над 18-годишна възраст. Проучването е извършено в периода 6-13 март 2019 г. и е представително за пълнолетното население в страната.

В същото време близо три четвърти от всички пълнолетни в страната ни са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. За 80 на сто от българите имунизацията с ваксини е важна, а 7 на сто са на обратното мнение. Държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация според 67 на сто от българите, но 14 на сто са на обратното мнение.

Близо половината от пълнолетните са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си.

В проучването е бил тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация, като според 32 процента това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. Според 18 на сто трябва да бъдат наложени парични санкции, според 15 на сто – комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции, според 9 на сто – само наказателна отговорност.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите по отношение на популярни конспирации и митове по отношение на темата с ваксините. Според 14 процента от българите ваксините могат да причинят или да „отключат“ аутизъм, което означава, че 770 000 българи споделят това мнение.

Близо половината от пълнолетните обаче не знаят или не могат да преценят. Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии – 35 на сто, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. души. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните – 28 на сто.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio