Нинова поиска АБВ да не се допуска до евровота с марката „Коалиция за България“

Нинова поиска АБВ да не се допуска до евровота с марката „Коалиция за България“

 

БСП поиска от Централната избирателна комисия  да не допусне до регистрация „Коалиция за България“ за участие в евровота на 26 май 2019 година. От левицата са внесли доказателства в комисията, че марката „Коалиция за България“ не може да бъде притежавана от друг, тъй като е тяхна.

Преди две седмици лидерът на АБВ Румен Петков обяви създаването на „Коалиция за България“, която ще участва в евроизборите. Вчера за водач на листата ѝ беше посочен икономистът Боян Дуранкев. Освен АБВ в обединението са още „Обединен блок на труда Български лейбъристи“, „Българска партия Либерали“, „Възраждане на Отечеството“, „Българска левица“, „Движение за социален хуманизъм“ и политическо движение „Социалдемократи“.

След обявяването на името на коалицията лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира, като обяви, че създателят на АБВ Георги Първанов се опитва да се върне в политиката през задния вход, като краде името на собствената си партия, за да помогне на нейния опонент. Както е известно, новото обединение взима ползваното повече от десет години от БСП и няколко малки партии име „Коалиция за България“. С него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 г., а социалистите – парламентарните избори през 2005 г., когато Сергей Станишев стана премиер.

Името на водената от БСП лява коалиция бе сменено през 2014 г. по инициатива на тогавашния лидер Михаил Миков. Обединението бе преименувано на „БСП Лява България“. После Корнелия Нинова кръсти коалицията „БСП за България“.

В разпространено до медиите писмо от БСП подчертават, че търговската марка „Коалиция за България“ е тяхна собственост. „Съгласно закона, това включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да я използват“, пише в позицията на левицата, като се допълва, че действията на АБВ имат за цел да объркат избирателите.

„Това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната, и следователно не трябва имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК. Обръщаме внимание, че с регистрацията на „Коалиция за България“ за участие в изборите за ЕП ще бъдат нарушени редица закони на страната – в това число Изборният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за защита на конкуренцията, Наказателният кодекс, Законът за марките и географските означения и редица Европейски нормативни актове. Ще защитаваме правата си пред съда, всички международни органи и институции“, пишат още от БСП.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio