Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Тереза Мей поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Срокът ще бъде удължен, само ако Великобритания представи убедителни причини за това

 

Британският министър-председател Тереза Мей изпрати днес писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което иска отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщи „Ройтерс“.

„Обединеното кралство предлага този период да приключи на 30 юни 2019 г.“, каза Мей в писмото. Ако бъде постигнато споразумение в британския парламент за излизането от ЕС преди тази дата, тогава Лондон ще предложи отсрочката да приключи по-рано.

Британското правителство иска Брекзит да бъде преди 23 май 2019 г., за да не организира избори за Европейски парламент, но засега продължава приготовленията за тези избори, ако това се окаже невъзможно, каза Мей в писмото.

Великобритания би трябвало да напусне ЕС на 12 април, но Мей бе принудена да поиска повече време, след като парламентът не успя да одобри споразумението за оттеглянето.

Според източник, цитиран от Би Би СИ, очаква се да предложи на Великобритания 12-месечно „гъвкаво“ удължаване на срока за Брекзит. Планът ще позволи на страната да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение. Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Мей продължава преговорите с лидера на опозиционната Лебъристка партия Джереми Корбин, но все още не е ясно дали ще стигнат до компромисно решение в следващите няколко дена.

Европейски официални лица коментират, че молбата за удължаването трябва да бъде подкрепена от силни аргументи защо ЕС да се съгласи. Попитан за евентуално 12-месечно отлагане, френският финансов министър Брюно Льо Мер коментира: „Ако не можем да разберем причината защо Великобритания иска удължаването, не можем да дадем положителен отговор.“

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio