Ленин Морено иска екстрадиция на Асандж от еквадорското посолство в Лондон

Ленин Морено иска екстрадиция на Асандж от еквадорското посолство в Лондон

Основателят на „Уикилийкс“ обвини домакините си, че нарушават правата му, а те – че се меси във вътрешните работи на страната

 

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в рамките на часове и дни от еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище през 2012 г.Това заяви ексвадорският президент Ленин Морено, цитиран от БНР.

Джулиан Асандж многократно е нарушавал условията, при които му беше предоставено убежище в еквадорското посолство в Лондон, подчертава Морено. Отношенията между Асандж и неговите домакини се влошават от месеци. Той ги обвини, че нарушават основните му права, след като беше блокиран достъпът му до интернет и мобилен телефон. Еквадор обаче е категоричен, че Асандж не може да се меси в работата на други страни, защото се намира на еквадорска територия и страната носи отговорност за него.

Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където беше разследван за предполагаемо изнасилване. Обвиненията по-късно отпаднаха, но австралиецът се опасява, че Швеция може да го депортира в САЩ, където е заплашен от затвор до 35 г. или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент на САЩ.

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio