Пламен Георгиев натюр: „Аз няма да се обяснявам“, „Атаката идва от олигарси с медии“, „Борят се с мен персонално“

Пламен Георгиев натюр: „Аз няма да се обяснявам“, „Атаката идва от олигарси с медии“, „Борят се с мен персонално“

Рубриката „Натюр“ е специален формат на „Студия Трансмедия“. В него подбрахме няколко цитата от думите на изказващия се, които представят темите накратко. По традиция тя е запазена за премиера на България Бойко Борисов, който разполага с неподражаем стил и понякога е трудно думите му да бъдат преразказани.

Решихме да разширим участниците в рубриката и днес я посвещаваме на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконното имущество Пламен Георгиев.

На фона на скандалите с декларирани от него неверни данни за имотното му състояние Георгиев участва на конференция “Етика в публичната администрация – стандарти, инструменти и добри практики”.

 

За имотните му сделки

„Единственият човек, който излезе пред медиите и даде официална позиция и си публикува нотариалните актове съм аз. В моите нотариални актове няма нещо неясно, всичко е обяснено. Повече с тези компроматни глупости няма да се занимавам. Повече няма да се обяснявам. Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака.“

Коментар на „Студия Трансмедия“: Пламен Георгиев показа копие на нотариален акт с изрязани данни за материалния интерес на сделката. От обясненията му се разбра, че и двата нотариални акта за имотите му са сгрешени, успя да си извади нова данъчна оценка от 2019 г., която да обезпечи документно думите му, и в допълнение не успя да обясни как е заложил пред кредитиралата го с ипотека Първа инвестиционна банка нещо, което по думите му не е негово – 198 кв.м тераса.

От кого идва атаката

Има хора с медии, олигарси, на които ние внесохме искове за запориране и отнемане на имуществото. Хора, които притежават медии, хора, които също така имат 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война.

Съжалявам и за вас, медиите, че се опитвате да се поставяте в услуга на тези хора. Но нещата са ясни – има хора, които на 20 и няколко години, в едни смутни времена са придобили първия си милион, за съжаление – незаконно. Има други хора, които пък незаконно са придобили милиарди. Всички тези хора се борят срещу мен персонално и срещу комисията, защото не им харесва това, което се случва“, заяви шефът на антикорупционната комисия.

Коментар на „Студия Трансмедия“: Първата публикация по темата дойде от колегите от „Фрог нюз“. След проверка на „Студия Трансмедия“ в Имотния регистър част от цитираните данни бяха потвърдени. Собствени разследвания впоследствие публикуваха „Биволъ“ и телевизия БиТиВи. Толкова за олигарсите.

 

Истината на Пламен Георгиев

Истината е много проста – на тези хора не им харесва. Оцени се от международните партньори, оцени се от ЕК, че България вече има ефективна борба с корупцията – факт! Ако тази ефективна борба с корупцията не се харесва на някои – това е техен проблем. Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят, нито вие можете да им помогнете, да си вдигат теми които ги няма.

Коментар на „Студия Трансмедия“: Виж по-горе.

 

Има и други медии

Категорично казвам – в случая се обслужват интереси на някого, то е видно. Има много коректни медии, които публикуваха моята позиция и които казаха нещата такива, каквито са. Други публикуваха извадки от моята позиция – ето в БиТиВи: извадки съвсем целенасочено.

Коментар на „Студия Трансмедия“: Първите коментари на Пламен Георгиев дойдоха пред близките до управлението медии „24 часа“ и „ПИК“. В интервю за тях председателят на КОНПИ обясни ниската цена на имоти си, не с това, че има грешка в нотариалните актове, а с това, че има теч от покрива. Освен това обяви, че съпругата му е стоматолог и „изкарва добри пари“.

 

 

Категории Икономика, Коментар, Мнения, Общество, Пари, Политика

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.