„Алфа Рисърч“: Скандалът с апартаментите нанася сериозни щети на ГЕРБ

„Алфа Рисърч“: Скандалът с апартаментите нанася сериозни щети на ГЕРБ

Според преобладаващото мнозинство никой не води решителна борба с корупцията

 

Съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ нанася скандалът с апартаментите във важен политически момент. До това са довели разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, отчита последното проучване на агенция „Алфа Рисърч“, публикувано днес. Изследването обхваща обществените нагласи към 22 – 26 март 2019 г. и съвпада по време с хода на скандалите.

Началните реакции на хората, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.

„Извън конкретната ситуация в по-общ политически план чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009 г.“, отбелязват още от агенцията. Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“.

Според преобладаващото мнозинство обаче (57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България. Доколко силна като интензитет и виталност е тази нагласа и дали тя ще окаже съществено влияние върху евровота, ще покаже ходът на кампанията за предстоящите европейски избори, отбелязват анализаторите.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio