Брекзит донесе 3 оставки в кабинета на Тереза Мей

Брекзит донесе 3 оставки в кабинета на Тереза Мей

Британските депутати гласуваха да поемат контрола върху процеса по излизането от Европейския съюз за един ден

 

Трима държавни министри от кабинета на Тереза Мей подадоха снощи оставки в знак на несъгласие със стратегията за излизането на Великобритания от ЕС.

В драматичната вечер, в която британският парламент гласува за поемане на контрола върху дневния ред за Брекзит, оставки подадоха Ричард Харингтън (от министерството на индустрията), Алистър Бърт (от министерството на външните работи) и Стийв Брайн (от министерството на здравеопазването).

Британските депутати гласуваха да поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Брекзит, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Брекзит. Тя бе приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи Франс прес.

Този вот бе нов удар за министър-председателя Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите.

Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите ѝ правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. „указателни“ гласувания, отбеляза Ройтерс.

Стана ясно, че Тереза Мей може да получи подкрепа за плана си за Брекзит, ако обещае да напусне поста министър-председател на Великобритания. Това е заявил неназован високопоставен представител на Консервативната партия пред Би Би Си.

Депутати от партията са казали, че те могат неохотно да подкрепят споразумението с ЕС за излизането на страната от него, ако са сигурни, че Мей няма да ръководи следващия етап от преговорите със Съюза. Досега британският парламент два пъти отхвърли плана.

В неделя изтече информация от политическият наблюдател на вестник Sunday Times Тим Шипмън, че 11 министри от кабинета на Мей искат оставката ѝ.

„Тази нощ се подготвя мащабен преврат в кабинета за отстраняването на Тереза Мей като министър-председател“, писа той и цитира един от министрите с думите: „Краят е близо. Тя ще си отиде до 10 дни“.

Политическият редактор твърди още, че фактическият заместник на Мей Дейвид Лидингтън е един от претендентите за временен премиер. Други министри настоявали поста да поеме министърът на околната среда Майкъл Гоув или външният Джереми Хънт.

Официално правителствената пресслужба отрече да има опасност Мей да бъде принудена да се оттегли.

Около 1 милион души в неделя протестираха по улиците на Лондон с искане за нов референдум „за“ или „против“ Брекзит.

Този вот бе нов удар за министър-председателя Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio