А след оставките?

А след оставките?

Скандалът с луксозните апартаменти, купени на съмнително занижени цени от високопоставени кадри на ГЕРБ, се оказа невъзможен за контролиране без щети.

И очаквано донесе оставки.

Първо министърът на правосъдието Цецка Цачева се оттегли от поста си в събота, а малко по-късно пресслужбата на Министерски съвет оповести, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката и на зам.-министъра на спорта Ваня Колева. Така примката започна да се стяга и около кума на Колева и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сам сдобил се с жилище на цена няколко пъти под пазарната за реномирания столичен квартал “Изток”.

Но какво се случва след оставките

До момента единствено Цецка Цачева поиска от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и от прокуратурата да направят пълна проверка на начина, по който е придобила луксозен апартамент от фирма “Артекс“.

В типичния си стил темата коментира премиерът Борисов. „Разговорът не е на тема дали е законно или не. Би трябвало да е законно, не са деца, имат глави на раменете си.“ От Брюксел Борисов добави, че става въпрос за морал и увери, че ще проследи внимателно дали има не престъпление, а нарушение, защото „решенията са тежки и в кратко време преди изборите“.

А после се изненада от Цветанов: „Имаш в по-хубавата част на квартала два апартамента и за тях си ял бой, и сега кое наложи да го направи точно сега?!“

Приятелска стрелба по втория човек в ГЕРБ откри и вицепремиерът Томислав Дончев. През уикенда Дончев коментира, че Цветанов дължи отговори на много по въпросите по темата и не бива да мълчи.

За момента пасивни, поне вербално,остават институциите. Нито прокуратурата, нито КПКОНПИ са коментирали казуса. А в последните месеци те се доказаха като доста благосклонни към историите, в които са замесени функционери от ГЕРБ.

Прокуратурата например отказа да повдига обвинение на бившия министър на транспорта Ивайло Московски заради инцидента, при който управлявана от него моторна шейна се удари в дърво и причини смъртта на невръсния му син. До извода, че Московски е невинен прокурорът Варадинова стигне след като е пренебрегнала становището на следователите, че трябва да бъде търсена наказателна отговорност, показа разследване на в. „Сега“.

Само преди седмици пък КПКОНПИ напълно „оправда“ финансовият министър Владислав Горанов, който се оказа, че живее безплатно в луксозно жилище на своя кум. Казусът дълго беше подмятан между прокуратурата и КПКОНПИ, дори беше засекретен в един момент. Накрая ведомството на бившия прокурор и зам.-министър Пламен Георгиев обяви, че няма данни Горанов да е бил в конфликт на интереси.

Предишната реколта оставки

Да подадеш оставка като министър в правителството на Борисов не е лесно нещо. И често подаването на оставка се оказва неефективно – оставаш си на работа.

Така през фрез февруари 2018 г. оставка подаде енергийният министър Теменужка Петкова. Мотивът беше да разсее съмненията, че е в конфликт на интереси заради познанството си с кандидат-купувача по онова време на българските активи на CEZ Гинка Върбакова. Първо Борисов каза, че ще приеме оставката, „за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова“. А след това изненадващо се появи в Народното събрание, където стъпва рядко, за да обяви, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Самата Петкова обяви, че подава оставка, защото тя е поискана от Борисов. Впоследствие обаче оставката не беше приета. А дали Петкова е била в конфликт на интереси така и не се разследва.

Успешен, макар и също не толкова лесен, се оказа опитът за оставка на други трима министри – на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев и на регионалното развитие Николай Нанков. Те напуснаха постовете си през септември 2018 г. заради общественото недоволство от състоянието на пътната безопасност, повишено покрай катастрофата край Своге със 17 жертви. Коментарът на Борисов: „На мен ми е най-мъчно, че ги сменяме, аз съм ги отгледал от деца в партията, коментира тогава лидерът на ГЕРБ“.

Впоследствие и тримата бяха компенсирани. Московски получи назначение в Черноморската банка за търговия и развитие, след кратък престой в Народното събрание Нанков беше назначен за зам.-министър във ведомството, което ръководеше, а Радев остана  депутат.

Делото за катастрофата край Своге се търкаля някъде из следствените папки. Не е известно някой от тримата да е разследван по него.

„На кого ни оставяш, Деляне?“

Още по-странна беше историята с оставката на депутаат и областен координатор на ГЕРБ В Хасково Делян Добрев. След като станаха ясна семейните връзки на Добре с функционери в общината в Хасково и със спечелили обществени поръчки фирми за саниране, депутатът обяви желание да напусне парламента. ГЕРБ обаче организира мощна кампания в негова подкрепа, сред която имаше и реплики от типа „Няма да те дадем Деляне“ и оставката му беше отхвърлена от мнозинството в пленарната зала. Впоследствие Конституционният съд обявява, че депутатите не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно Добрев промени решението си и остана депутат.

Депутати от БСП внесоха в прокуратурата сигнал по казуса с връзките на Делян Добрев. Не е ясно прокуратурата дали го разследва.

 

На фона на предишните примери остава усещането, че в ГЕРБ смятат, че историята за луксозните апартаменти на ниски цени ще приключи на ниво оставки. Че с подаването на оставка се изкупува някаква вина. Не, че те са виновни, ама ей го, щом толкова са се развълнували хората ще ви подадем оставки да мирясате.

Всъщност подаването на оставка в такъв момент е нещо задължително и не е ясно, защо то се превръща в толкова важен елемент. Важното е какво ще предприемат след това институциите. Защото справедливостта се гарантира през тях. А не през това дали някой е подал оставка против желанието си да си кротува някъде на топло.

Категории Коментар, Мнения, Общество, Политика

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.