Президентът на Казахстан иска да прекръсти столицата на името на предишния

Президентът на Казахстан иска да прекръсти столицата на името на предишния

Касим-Жомарт Токаев встъпи смени дългогодишния лидер Нурсултан Назарбаев, който обяви изненадващо оставката си

 

Касим-Жомарт Токаев встъпи днес в длъжност президент на Казахстан, след като вчера дългогодишният лидер на централноазиатската страна Нурсултан Назарбаев обяви изненадващо оставката си, предаде Ройтерс.

Токаев (65 г.), досегашен председател на горната камара на парламента, обяви в първата си реч пред депутатите, че ще следва политиката на предшественика си. И предложи столицата Астана да бъде прекръстена на Нурсултан. Астана замени Алмати като столица на страната през 1997 г. и бе превърната във футуристичен град.

Назарбаев (78 г.), който оглави страната през 1990 г., остава председател на Съвета за сигурност на Казахстан, лидер на управляващата партия „Нур Отан“ и член на конституционния съвет. Наследникът му ще остане на поста до нови избори, насрочени за април следващата година.

Токаев заяви, че Назарбаев е проявил мъдрост с решението си да подаде оставка. „Вчера светът стана свидетел на историческо събитие“, каза той и приветства Назарбаев като визионер и реформатор.

На мястото на Токаев за шеф на Сената днес бе назначена Дарига Назарбаева (55 г.) – най-голямата от трите дъщери на бившия президент. По този начин тя се превръща във втория по важност човек в държавната йерархия.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio