Нинова номинира Елена Йончева за водач на евролистата на БСП

Нинова номинира Елена Йончева за водач на евролистата на БСП

 

Изпълнителното бюро на БСП предлага Елена Йончева да води листата за евровота, съобщи Кирил Добрев пред Би Ти Ви. От проведени 293 конференции, Елена Йончева имала 266 номинации – тя е припозната в огромна част от партията, твърди още той. Тя е флагман на борбата с корупцията в България, смята Добрев. По думите му с нейната номинация се търси разширяване на влиянието на БСП. Станишев обаче има подкрепата на големи структури на партията в София и Пловдив.

Днес Националният съвет на БСП провежда редовното си заседание, за да определи окончателно кой ще е водач на листата на коалиция „БСП за България“ на предстоящия евровот. Пленумът трябва да утвърди и броя на местата за партньори от коалиционната и гражданската квота в листата.

Битката за първото място между депутата Елена Йончева и лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев ясно очертава двата лагера в социалистическата партия. Пред Телевизия Европа Явор Куюмджиев, член на Националния  съвет на БСП, коментира, че не е добра практиката симпатизанти на партията да заемат важни постове, визирайки Елена Йончева, която не е член на левицата. Преференциалният вот не се отнася до водача на листата, той може да преподреди номинациите след второто място

Сергей Станишев и Елена Йончева са събрали голям брой номинации от структурите на партията. Много са предпочитанията и за депутата Иво Христов за първи в листата, за зам.-председателя на партията Деница Златева, за евродепутата Момчил Неков, както и за депутатите Румен Гечев, Димитър Данчев, за лидера Корнелия Нинова и други.

Още преди месец двамата основни претенденти демонстрираха близките си отношения. Ако някой мисли, че ще ни сблъска с Елена – няма да му се получи, ние сме приятели, коментира Станишев. Йончева отвърна подобаващо, като коментира, че според нея Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависело от нея.

Според социалисти не е изключено Йончева да се откаже в полза на Станишев и в крайна сметка да изгрее звездата на Деница Златева като № 1 в евролистата на БСП. Зам.-председателката на партията ще е втора, ако Йончева е първа, а Станишев може да остане трети, обясняват членове на партийното ръководство. Ако Станишев поведе листата, противно на искането на лидера, нещата в партията стават непредсказуеми, обясняват от „Позитано“ 20.

Като инициатор за номинацията на Елена Йончева Нинова се мотивира с факта, че като надпартиен кандидат Елена Йончева ще привлече гласове извън твърдото ядро на БСП и ще осигури по-голяма победа на партията. Привържениците на Станишев пък са категорични, че като лидер на ПЕС той е най-високо издигналата си личност сред българските социалисти и би било абсурдно да не е водач на листата за европейския парламент.

Георги Гергов също се обяви в подкрепа на Станишев.

Останалите имена за евровота трябва да бъдат подредени до средата на април.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio