Симеон: Само баща ми посмя да се опълчи на Хитлер

Симеон: Само баща ми посмя да се опълчи на Хитлер

„През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света.“ Това казва Симеон Сакскобургготски в съобщение до медиите. То беше разпространено във връзка с възпоменателна церемония за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, при което цар Борис III не беше споменат. Според него неспоменаването му като определящ фактор за спасението сочи за девалвация на настоящата ценностна система.

Наследникът на последния български цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски  е оскърбен от това, че „дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на царя?“.

„В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми“, заявява още Сакскобургготски.

Снимка: kingsimeon.bg

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio