ГЕРБ се отказаха от опрощаване дълговете на мюфтийството

ГЕРБ се отказаха от опрощаване дълговете на мюфтийството

Цветанов отрече да има каквато и да е сделка, но общественото мнение е, че става дума за договорка с ДПС

ГЕРБ ще внесат поправка в поправката си на Закона за вероизповеданията, с която ще се откажат от първоначалната си идея за пълна амнистия на държавните дългове на Главното мюфтийство и останалите задлъжнели религиозни организации.

Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и съвносител на законопроекта за амнистията заедно с Мустафа Карадайъ.

Правим предложение между двете четения, с което ще се регламентира не опрощаване и амнистия, а отсрочване на задълженията на вероизповеданията в България до края на 2018 г.“, каза Цветан Цветанов.

Той посочи, че всички налични в момента задължения на вероизповеданията ще останат в сила, но ще се разсрочат, за да се облекчи изплащането им.

По данни на Министерството на финансите дълговете на Главното мюфтийство възлизат на над 8,1 млн. лева. Това са почти 90 на сто от всички задължения към държавата на вероизповданията.

„Дългът не е изискуем, всички неизпълнени производства от НАП се спират, същевременно задълженията са обезпечени напълно. Показваме ясно, че търсим вариант за решение. „Ако тези пари бяха опростени по първоначално предложения начин, всички вероизповедания щяха да започнат на чисто и да могат да изплатят заплатите“, каза Цветан Цветанов.

„Има много спекулации, че се говори за опрощаване на задължения, които са натрупани от всички вероизповедания към 31 декември 2018. Темата излезе извън обхвата на всички вероизповедания. Тук искам категорично да заявя, че  по никакъв повод нито партия ГЕРБ, нито парламентарната група на ГЕРБ, нито Министерският съвет имат някаква договорка или извиване на страна с ДПС“, каза още Цветанов.

Общественото мнение обаче е, че ГЕРБ са сключили сделка с ДПС, тъй като на Бойко Борисов му се наложи да даде „заден“ по другата тема, подкрепяна от Движението за права и свободи – вдигането многократно на прага на преференциите при гласуване.

Амнистията бе подкрепена изненадващо от финансовия министър Владислав Горанов. Той дори нарече задълженията на мюфтийството, трупани в продължение на 15 години и очевидно непотърсени досега от Националната агенция за приходите като „малки“. Горанов призна, че тези дългове биха могли да бъдат платени чрез продажбата на някой от 4700-те имота, които Главното мюфтийство управлява, но според него това е „деликатен въпрос“.

Представители на Българската православна църква бяха изненадани от твърденията на управляващите, че опрощаването на дълговете на мюфтийството е въпрос на национална сигурност и изтъкнаха, че има много други закони в България, които гарантират националната сигурност и етническия мир.

Все още не е изяснен периодът на разсрочване на задълженията, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че годишната субсидия от държавата „ще е достатъчна и за изпълняване на задълженията, и за изплащане на заплатите на имамите“.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio