Главно мюфтийство има 4700 имота и над 30 млн. приходи

Главно мюфтийство има 4700 имота и над 30 млн. приходи

Премиерът се срещна днес с главния мюфтия и българския патриарх по повод скандала около промените в Закона за вероизповеданията

 

Главно мюфтийство има 4700 имота. Над 30 милиона са приходите от аренди и наеми. Сметките на вероизповеданието са запорирани, но част от парите се предават на ръка.

Държавата бездейства, заяви Николай Панков, бивш главен секретар на мюфтийството, сега началник на кабинета на Недим Генджев, по бТВ. Сегашният мюфтия е бил агент на службите с името „Андрей“. Той бил свързан с групировката „Мюсюлмански братя“, каза още Панков.

Генджев, който е председател на Висшия мюсюлански съвет, и главният мюфтия Мустафа Хаджи са в дългогодишен конфликт.

По-голямата част от имотите на мюфтийството се използват от активисти на ДПС. ДПС си е взело на концесия мюфтийството. Не е възможно религиозният мир да зависи от спазването на законите. Философията на този законопроект е реално сбъркана, каза още Панков по повод обявената цел на промените в закона за вероизповеданията – да се спре финансирането на религиите от чужбина.

Приходите от имотите не са достатъчни, заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи след срещата с Бойко Борисов.  Премиерът освен с него се срещна днес в Министерския съвет и с  патриарх Неофит по повод скандала около промените в Закона за вероизповеданията, с които се опрощава дълг от 8 млн. лв. на Главното мюфтийство. Според главния мюфтия приходите са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати.

„Важно е да запазим мира, знаете какво стана в другите държави в региона” каза още главният мюфтия след срещата.

„За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави. Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо”, обяви Борисов по време на срещата по информация от правителствената пресслужба.

Благодарих на българския премиер че има добронамерено отношение към вероизповеданията и нека бъдем с отворени отношения, каза след срещата патриарх Неофит.

„Новото е, че се поеме текущата издръжка, което е голяма помощ и е много важно за нас, защото всеки свещенослужител от малките населени места ще може да издържа семейството си”, коментира главният секретар на Св. Синод Герасим Мелнишки.

 

Снимка: Министерски съвет

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio