Арабаджиеви са заловени случайно покрай акция за задържането на Жоро Шопа

Арабаджиеви са заловени случайно покрай акция за задържането на Жоро Шопа

Ако двамата откажат екстрадиция, предстои съдебна процедура на две съдебни инстанции в Испания

 

Ветко и Маринела Арабаджиеви са заловени случайно покрай акция по задържането на Жоро Шопа. Това мнение изрази бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пред Bulgaria ON AIR.

След половин година в списъка на топ издирваните в Европа, Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани в имението на Георги Семерджиев – Жоро Шопа край Барселона. Двамата трябва да бъдат предадени от испанските власти на българското правосъдие. А в ареста вече е техният син Вълчо с обвинение в данъчни престъпления и пране на пари.

Ветко и Маринела Арабаджиеви може да бъдат върнати от Испания до 15 дни, ако те приемат да бъдат екстрадирани.  Ако няма съгласие, предстои съдебна процедура  на две съдебни инстанции в Испания, която ще отнеме максимум 2-3 месеца, обясни зам.-главният прокурор Иван  Гешев по Нова телевизия.

Арабаджиеви, които са обвинени от българската прокуратура в участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, бяха арестувани вчера в градче край Барселона. Гешев разказа днес как са били открити.

„В средата на месец януари изготвихме европейска заповед за разследване до испанските власти. С нея поискахме обиск и разследване на въпросния имот. Изискахме и личен обиск на лицето Георги Семерджиев и ако в имота се намират Ветко и Маринела Арабаджиеви, да им бъдат извършени лични обиски и на тях. Имахме информация, че се укриват във Франция. Изпратихме европейска заповед за арест до компетентните власти, но там не са открити. Не е ясно колко време са се укривали в тази къща. Вероятно от напускането им от Франция. Георги Семерджиев се издирва със заповед за арест от швейцарските власти по обвинение за трафик на наркотици в особено големи размери. Затова е задържан заедно с тях“, обясни още Гешев.

Георги Семерджиев е свързван с  осъдения в Италия и Румъния за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. През юни 2014 г. срещу Семерджиев бе извършено покушение до хотел Хемус.

„Миналата година се появи точното местонахождение на Арабаджиеви. Полицията е знаела къде са те. Очевидно е, че никой не ги търсеше. Tърсели са Шопа, влезли са и са намерили и други лица, които никой не е издирвал, но са обявени в бюлетината на Интерпол. Те са случайните заловени покрай Шопа“, смята Николай Радулов.

Криминалният журналист Стефан Ташев отбеляза в „България сутрин“, че са били водени пазарлъци за семейство Арабаджиеви. А по думите му Жоро Шопа стои в сянка и далеч от обективите.

„Вероятно върти едни пари на някакви хора. Арабаджиеви имат връзки с Банев, бяха съдружници, после се изпокараха за едни самолети“, посочи журналистът.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio