Ще местим стрелките за астрономическо и лятно часово време до 2021 година

Ще местим стрелките за астрономическо и лятно часово време до 2021 година

 

Идната седмица съветът на министрите ще обсъди предложението на австрийското председателство прекратяването на смяната на времето да се отложи за 2021 г.

Австрийското председателство на ЕС е подготви документ, който отлага за 2021 г. решението страните в общността да спрат да преминават между астрономическо и лятно часово време, съобщи „Политико“. През септември председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи европейско законодателство за отказ от смяната на времето и даде на страните членки срок до април догодина да се договорят по кое време ще се движи занапред Европа.

Няколко страни от ЕС, сред които Португалия, Гърция и Холандия, настояват смяната на времето два пъти в годината да продължи и искат повече аргументи в полза на премахване на тази система.

„Няма неоспорими доказателства за това дали предимствата на лятното време са по-значими от неудобствата, свързани със смяната на времето два пъти в годината“, се посочва в проекта на австрийското председателство на ЕС. Страните, които подкрепят запазването на настоящата система, го правят „основно заради липсата на надеждни доказателства за евентуалните предимства, които би имало премахването на смяната на времето“, пише още в проектодокумента. Той призовава Еврокомисията да направи оценка на въздействието на предложението. Идната седмица министрите на транспорта на ЕС ще го обсъдят.

Консултация, проведена от ЕК, показа, че мнозинството от участвалите 4.6 млн. европейци подкрепят премахването на смяната на времето два пъти в годината, което се прави в ЕС от 1996 г. Страни като Финландия и Естония твърдо подкрепят предложението на Юнкер.

17 000 българи участваха в национално допитване за определяне на лятно или зимно часово време миналия месец. 96 на сто от тях са се обявили за прекратяване на местенето на стрелките на часовника.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio