Медведев ще разговаря последователно с Борисов и Радев на четири очи

Медведев ще разговаря последователно с Борисов и Радев на четири очи

Руският вицепремиер Сергей Приходко е заявил, че държавната корпорация „Росатом“ е готова да се включи в търга за АЕЦ „Белене“

 

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев пристига днес на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Визитата на руския министър-председател ще започне с церемония по официалното посрещане от премиера Бойко Борисов на пл. „Св. Александър Невски“ в София, след което председателят на руското правителство ще поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

Двамата премиери ще проведат разговор на четири очи в сградата на Министерския съвет, последван от пленарна среща на двете делегации.От 17.15 часа Дмитрий Медведев ще бъде приет и от президента на България Румен Радев. Държавният глава и гостът ще имат среща на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори на двете официални делегации, пише в програмата на президента.

Във вторник, 5 март, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.В дневния ред на предстоящите преговори са актуалните въпроси на двустранното търговско-икономическо, инвестиционно, научно-техническо и културно-хуманитарно сътрудничество, гласи официалното съобщение на сайта на руското правителство, предаде БНР.

Очаква се да бъдат обсъдени и съвместните проекти в енергетиката. Според публикации в руските медии „Газпром“ ще транзитира най-големите обеми синьо гориво по българския участък на газопровода „Турски поток“. Освен това тръбите за разширяването на газопреносната ни мрежа ще бъдат произведени от свързаната с руския газов монополист компания.

Междувременно късно снощи руският вицепремиер Сергей Приходко е заявил, че държавната корпорация „Росатом“ е готова да се включи в търга за АЕЦ „Белене“ и да построи централата в кратки срокове. „Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене“, отбелязва Приходко. По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни блокове.

Приходко също така припомня, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Той заключава, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.Туризмът също така е в дневния ред на планираните разговори. Ранните записвания тази година показват спад от 25% на интереса на руските туристи към България.

Заради посещението на Медведев МВР въвежда засилени мерки за сигурност. Екипи на полицията ще спират движението при преминаването на официалните кортежи по различно време на различните обекти, съобщават от СДВР.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio