Как България проспа и препра измамната схема на „Вълка от София“

Как България проспа и препра измамната схема на „Вълка от София“

Международна група за финансови измами, базирана в България и оперирала в няколко държави, е откраднала над 100 млн. евро през фалшиви сайтове за сложни финансови спекулативни сделки.

Ръководители на групата са били живеещият в България израелец Гал Барак и германецът Уве Ленхоф. Двамата са задържани.  За разбиването на групата съобщи австрийската полиция Austrian Federal Crime Agency (Bundeskriminalamt BKA) на специална пресконференция във вторник. За схемата информираха специализираното издание FinTelegram и българският сай „Биволъ“. Според „Биволъ“ огромни суми от незаконната дейност са преминали през сметки в Инвестбанк, отворени на името на фирми – пощенски кутии и офшорни компании.

Схемата била известна от началото на февруари, но у нас МВР и ДАНС мълчаха за нея, докато Барак, който е бил освободен от ареста, очаква екстрадиция в Австрия под домашен арест.

Нещо повече – Гай Барак, наричан „Вълка от София”, нямал престъпления на територията на България. Това обяви пред Би Ти Ви началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев.

Поведението на българските власти е доста странно на фона на обичайната публичност при участие на службите ни в подобни международни операции.

Още по-странно е всичко това, когато се добави и публично афишираната близост на Гал Барак премиера на България Бойко Борисов и главния равин в България Йосиф Саламон. Своята публикация FinTelegram илюстрира със снимка от профила на Барак, на която той позира с Борисов.

„Новите разкрития от западни служби са пореден удар по репутацията на банковата ни система, в разгара на подготовката за стрес теста на ЕЦБ и афиширания оптимизъм на властта да бъдем приети в чакалнята на еврозоната. Но разкритията на австрийските и немските киберполицаи едва ли ще спрат дотук, тъй като бизнесът на Барак и неговите съдружници продължава успешно и в момента през други фирми и държави“, коментира „Биволъ“.

 

Категории Анализ, Мнения

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio