SELFIE пита учениците от кой пол са с 4 възможни отговора

SELFIE пита учениците от кой пол са с 4 възможни отговора

МОН иска редакция на анкетата, в която възможните варианти са – момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам

 

Учениците над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 – момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

Инструментът SELFIE е въведен в образователните програми на над 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Инструментът SELFIE съдържа еднакви елементи  за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността. Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища.

Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност”, обясни  министър Вълчев.

„Аз винаги съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията в училище”, заяви той. Попитан дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: „Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение, би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил – не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен”.

На  29 ноември 2018 г.  инструментът SELFIE беше представен пилотно у нас. Чрез него учители и ученици от цялата страна мога да направят оценка на дигиталната среда в училищата и на придобитите в клас дигитални умения.

Училищата, включени в измерването, използват специално разработена от Европейската комисия платформа с въпросник към ръководствата, педагогическите колективи и учениците. SELFIE обхваща шест ключови за дигиталното образование области – преподаване и учене, училищно управление, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. Всички отговори са анонимни, а попълването отнема между 20 и 30 мин.

По-късно стана ясно, че Министерството на образованието и науката е изпратило писмо до генералния директор на Главна дирекция „Образование, младеж, култура и спорт“ към ЕК Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE.

Искането се отнася именно към въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията „друго“ или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив.

В писмото на българското Министерство на образованието и науката се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio