Манолова ще сезира КС за Изборния кодекс

Манолова ще сезира КС за Изборния кодекс

 

Мая Манолова ще сезира Конституционния съд за Изборния кодекс. Според омбудсмана измененията са грубо посегателството върху правата на българските граждани.

Тя смята още, че българите зад граница се лишават от възможността да гласуват, защото за пореден път електронният вот не се въвежда. Сред забележките на Манолова е и орязването на възможностите за обжалване на актове на изборните комисии.

Мая Манолова е сред основните автори на кодекса по времето, когато беше депутат. Сред основните й идеи беше възможността за преференциален вот, както и избирането на кметове в малките населени места. „Всяка следваща поправка отнема още и още права. Изборният кодекс става все по-трагичен“, смята омбудсманът.

 

Не е нормално правителството да научава от чужди посланици какво се случва у нас

Днес социолози посочиха, че допускат произнасяне на Конституционния съд. Те се обявиха за механичното преброяване на бюлетини, тъй като при него най-лесно могат да се открият евентуални злоупотреби.

От своя страна от асоциация „Прозрачност без граници“ разкритикуваха остро народните представители. Според тях промените в Изборния кодекс са били непрозрачни, хаотични и в нарушение на международните стандарти.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,