Парламентът отхвърли огласяването на социологически проучвания в деня за размисъл

Парламентът отхвърли огласяването на социологически проучвания в деня за размисъл

 

Парламентът отхвърли днес предложението на Диана Саватева (ГЕРБ) и група народни представители за отпадане на забраната за огласяване на социологически проучвания по време на изборния ден и в деня на размисъл.

„За“ отпадане на ограничението гласуваха едва 6-има депутати, 62-ма бяха против, а 64 – въздържали се.

Преди вота Диана Саватева защити предложението си с тезата, че в социалните мрежи, които са извън регулацията на ЦИК, свободно се коментират прогнозни резултати и се води агитация.

„Идеята дойде и от самите медии“, каза депутатката, която е журналист по професия. Вносителите получили становище от „една основна медия, подкрепена от още 14“, които споделили, че в изборния ден се налага да изпадат в комични ситуации и да лицемерничат. Социолози също били съгласни  с промяната. Саватева даде пример с други държави, в които такова ограничени не съществува – Белгия, Финландия, Нидерландия, Австрия и Словения.

От залата я репликираха с тезата, че така се упражнява натиск върху участниците в изборите. Според Тодор Байчев (БСП за България) това ще бъде удар срещу по-малките партии.

„Искате да компенсирате възможността за агитация заради многото почивни дни“, бе друга критика срещу предложението.

По-рано днес парламентът отхвърли предложението на ДПС да се въведе възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но с осигурен превод на българския.

Президентът Румен Радев коментира пред журналисти промените в изборното законодателство като нещо „много тревожно“.

Управляващите вече явно дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Избирателен кодекс, каза той.

„Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на ЦИК, отказът да се ревизират избирателните списъци, отказът да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна според този закон на дистанционното гласуване, въвеждането на механизма решенията в комисиите да се вземат с обикновено мнозинство – всичко това са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес“, обобщи президентът.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio