Нови правила за авторско право ще има в ЕС

Нови правила за авторско право ще има в ЕС

Европейският съюз постигна ключово съгласие за правилата на авторското право, гарантиращи свободата на изразяване в интернет, съобщи БНР. Целта на новата директива е да осъвремени европейските законови норми в тази сфера.

Промените засягат платформи като YouTube, Facebook и Google News. С постигнатите договорености рекламните къщи и новинарските сайтове получават права да преговарят с интернет гигантите за заплащане.

„Тази сделка е важна стъпка да бъде коригирана ситуация, която позволи на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да заплащат надлежно на хилядите творци и журналисти, от които всъщност зависи работата им“. Това заяви докладчикът по директивата в Европарламента Аксел Вос от ЕНП, Германия.

Текстът предвижда още така наречените интернет комикси и GIF-изображенията да се споделят свободно, както и хиперлинкове към новинарски статии, придружени от „отделни думи или много кратки откъси“.

Директивата щяла да гарантира свободата на изразяване в интернет, а журналистите – да получават дял от приходите, свързани с авторското право, получени от тяхното издателство. Регламентира се и качването на произведения в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например Уикипедия.

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio