Бойко Ноев: Въпросът е кои са българските ятаци, свързани със случая „Гебрев“

Бойко Ноев: Въпросът е кои са българските ятаци, свързани със случая „Гебрев“

 

Българските власти умишлено се опитват да прикрият случая с отравянето на Емилиян Гебрев и още двама души през 2015 г. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев по бТВ.

Той е един от свидетелите по делото за отравянето на Гебрев, тъй като през 2015 г. е бил до леглото му, когато предприемачът се е борел за живота си след тежкото отравяне. Самият Ноев бил свидетел по разследването на отравянето и смята, че хората от СДВР, които се занимавали с него, били професионалисти и честни хора, но били затрупани с всякаква друга работа. Той обясни, че е замесен не само споменатият Сергей Федотов, „скоро ще излязат още имена“, но българските власти се видяха принудени да говорят, след като със случая се занима CNN, Гардиън, Нюзуик.

По думите на бившия министър на отбраната изнесената вчера информация по случая от главния прокурор не е точна. „На мен ми стана тъжно за Цацаров как говореше за салати, рукола, мухозоли, които не са за един главен прокурор“, каза Ноев и отбеляза, че българските разследващи не се занимават с българските ятаци на руските извършители. В тази връзка Ноев спомена офшорната фирма Виафот. Тя оспорва, че Гебрев е собственик на „Дунарит“. След фалита на КТБ Виафот изкупува при странни обстоятелства кредит на „Дунарит“ към КТБ и оспорва собствеността. Наскоро „Биволъ“ разкри, че според Панамските досиета зад Виафот стои Александър Ангелов, адвокат близък до Пеевски и свързан с други негови офшорки.

„Първо – тримата отровени не са били на едно място, когато са били отровени. Второ – Гебрев не е отровен в ресторанта, а там е припаднал. Трето – той не пие кафе. Вчера ни обясняваха за кафе машини и т. н. Аз очаквам не само Федотов да бъде, очаквам скоро и други имена да се появят, но въпросът е кои са българските ятаци. Ето това е големият въпрос. Аз не вярвам това да е Путин, разбира се – това са глупости, но факт е, че руски граждани са го свършили, дали те са разузнавачи или не“, коментира Ноев.

Още един мотив, който Ноев посочи като възможен за отравянето на Гебрев – Кремъл искал да превземе българската оръжейна индустрия и да дестабилизира България като държава-членка на НАТО. Той показа и доклада от експертизата на финландската лаборатория Верефин за намерените в организма на Гебрев следи от отравянето. Там е записано, че „химикалът, с който те са отровени, е на базата на органофосфорно съединение. Това е същото съединение, което е от групата на „Новичок”.

Той каза, че искането за експертиза от Финландия било не на Гебрев, а на ВМА. Тя била платена от Гебрев, защото болницата нямала пари. Толкова повече е крайно съмнително, че следствието не се е заинтересувало от финландската експертиза. Прокуратурата се е запознала с нея едва при възобновяването на следствието миналата есен, стана ясно от вчерашното изявление на Цацаров. Но той не каза вчера, какво пише в нея.

Според Ноев не били верни внушенията на българските власти, че ставало дума „за пестициди, мухозоли“. И новичок още не е в списъка на химическите оръжия, а през 2015 г. никой и не е знаел за него, добави Ноев. Той съобщи, че във финландската експертиза пишело, че са открити два химикала. Единият бил органофосфорен, който го нямало в списъка на одобрените за забрана вещества. За другия ставало дума на последната страница от документа, където било записано, че другият органофосфорен химикал, който е открит, не можело да бъде идентифициран, твърди Ноев.

Той съобщи, че Гебрев е помолил българските власти да се обърнат към международната организация за защита от химическо оръжие, която да провери случая, но те не се задействали.

Токсикологът проф. Никола Александров разказа вчера пред бТВ, че отровата на Гебрев е вид пестицид, част от групата на бойното отровно вещество „Новичок“.

„Тези фосфороорганични пестициди и бойни отровни вещества спадат към групата на нервнопаралитичните отрови. Новичокът е от същата група, но това, което знаем е, че той е бойно отровно вещество. Разликата между пестицидите и бойните отровни вещества е степента на токсичност”, обясни проф. Никола Александров.

Бойните отровни вещества са стотици пъти по-силни, отколкото фосфорооганичните пестициди, но ефектът върху човешкия организъм е един и същ, обяснява токсикологът.

„Ако се приеме през устата, започва гадене, повръщане, затруднено дишане, може да се парализира дихателната мускулатура, специално при този пестицид, който е на хлорна основа”, допълни проф. Никола Александров.

Има противоотрова. Лечението може да продължи до няколко месеца, в зависимост от степента на отравяне. Според професора в случая на Гебрев дозата е малка.

„Или този, който я е използвал, не познава отровите, или има за цел да се сплаши този човек”, смята токсикологът.

Пестицидът е силно токсичен и се ползва за борба срещу вредители по земеделските култури, като от години не се продава на пазара.

Може ли случайно един високопоставен офицер в ГРУ да бъде тук в страната нелегално, когато има ред в международните отношения и отношенията между службите? Би трябвало нашите служби да знаят за неговото пребиваване. Това пък коментира бившият зам.-началник на военното разузнаване Иван Пенков в коментар дали има връзка между отравянето на Емилиян Гебрев и Скрипал в ефира на bTV радио.

Той припомни, че преди две години руският президент Владимир Путин в своя декларация обяви, че ще бъдат наказани държавните предатели на Русия, където и да се намират по света. „Тази декларация ме кара да мисля, че тук става въпрос за една програма, в която да се отговори на мерките, които се вземат по отношение на Русия в икономическата област. Ние живеем във времена на тежко икономическо противостоене, търговска война, налагане на санкции на Русия. Неслучайно ги припомням тези неща.

Защото, когато търсим мотиви от страна на Русия, защо тя би посегнала на живота на Гебрев и на представителите на неговата фирма ще видим, че Русия отдавна ни предупреждава, че ние правим нарушения, които вредят на руските икономически и бизнес интереси, като продаваме продукция на нашия военно-промишлен комплекс, който е построен от бившия Съветски съюз“, каза Пенков.

На въпрос дали допуска, че служители на руските спецслужби могат да се занимават с частни поръчки, Иван Пенков отговори, че е възможно, но че подобни частни фирми, които се занимават с военни поръчки, го правят с договор с Министерство на отбраната. „Опитът да се дезангажира руското ръководство в една такава операция не може да бъде изолирана акция на частна фирма.

Или да е солова акция на ГРУ, без държавното ръководство да знае? Това е абсурд. Това явление не е откъснато от политиката на руската държава. Това може да стане само със сътрудничество, да не казвам по заповед и с принципното разрешение и съгласие на държавата“, обясни още бившият зам.-началник на българското военно разузнаване в ефира на bTV радио.

Покушението срещу Гебрев може да е предупреждение към предателите и неприятелите на Русия, допусна Пенков. „При случая със Скрипал никъде не се коментира, че той е етнически украинец, обаче е офицер в руските въоръжени сили и в ГРУ. Този факт е надделял при планирането на операцията. Тук става въпрос за много пари и мерки за сигурност.

Те си дават ясна сметка, че може да бъдат упреквани руските специални сили, в частност ГРУ. Това са отговорностите и рискът на всяка операция. Това също в плана за операцията ще бъде отбелязано, че ще покажем на света, че ние следваме една своя доктрина срещу враговете на страната. Ето това е предупреждението. Разбира се, в момента ние разговаряме на базата на хипотези“, допълни той.

Според Иван Пенков нашата система за национална сигурност и субектите в нея не си правят извода от случаи като този с Гебрев: „Не е важно в случая колко е вярна или не хипотезата за тази руска операция. Този случай трябва да послужи за урок на всички субекти на националната сигурност. Като започнем от президентството, парламента, премиера, министерствата, службите за сигурност, религиозните общности. Всички те трябва да си вземат урок как е възможно да се разстрои националната сигурност в една страна и никой не е защитен от това нещо. Не е простимо това, което се е случило при случая с Гебрев.

Лекарите са били напълно убедени, че това е опит за отравяне. В такива случаи във Военна болница има служебно лице, свързано със службите за сигурност. То би трябвало веднага да прояви интерес и да се направи съответното следствие. А не да чакаме да минат 4 години и от британските служби да ни кажат, че Федотов е бил в България. Това е горчив урок за нашите служби за сигурност. Ние не сме някакво островче извън амбицията на Русия да ни разузнава, да провежда специални операции“, казва още Пенков.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio