Цацаров: Гебрев не е отровен, ял е рукола с пестициди

Цацаров: Гебрев не е отровен, ял е рукола с пестициди

Няма данни собственикът на оръжейните компании „Дунарит“ и „Емко“ Емилиян Гебрев да е бил отровен с „Новичок“. Това е официалната версия на българските власти, която стана ясна от изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, който заедно с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс се срещна с премиера Бойко Борисов. В разговора участваха и вътрешният министър Младен Маринов, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Главният прокурор факти по случая с Емилиян Гебрев:

„На 28 април 2015 г. Гебрев, след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в хотел „Кемпински-Зографски”, се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада неговият директор на производство в ЕМКО, който е откаран в „Токуда“, бил е лекуван след това в „Пирогов”. На 1 май 2015 г. СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. Три дни по-късно на 4 май 2015 г. синът на Емилиян Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Извършени са химически проби от превозни средства, също са взети проби и в дома на Гебрев, в офиса на ЕМКО и т.н. Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения“, поясни Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафе-машина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. „Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев“, каза главният прокурор.

 

Заключението за здравословното състояние от експертизата е остра интоксикация.

„Бях директор на СДВР, получихме сигнал, че е настанен във ВМА, всички действия са предприети към онзи момент. Работихме по всички факти и обстоятелства – както и че е битово, така и, че не е”, поясни вътрешният министър Младен Маринов.

„През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител“, обясни Цацаров.

„Така че, всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен настрана и по него не се е работело, меко казано не отговарят на истината. Остава на съвестта на техните издатели“, коментира главният прокурор.

Спешната среща се състоя след разкритията на разследващите издания Bellingcat и The Insider, че един от агентите на ГРУ, извършили покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на Гебрев през 2015 г.

Категории Акцент-2, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio