Мадуро намекна, че е възможна гражданска война във Венецуела

Мадуро намекна, че е възможна гражданска война във Венецуела

Испания не дочака да изтече 8-дневният ултиматум на няколко държави в ЕС и призна председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърли ултиматума на европейските страни за организирането на нови президентски избори. Мадуро намекна в телевизионно интервю, че е възможно да се стигне до гражданска война.

„Не приемаме ултиматуми от никого“ – това заяви Николас Мадуро в интервю за испанската телевизия „Ла Секста“, часове преди да изтече срокът, даден от няколко европейски държави за свикването на предсрочни президентски избори.

След изтичането му, те обявиха, че ще признаят за президент опозиционния лидер Хуан Гуайдо, председател на парламента.

Не приемаме ултиматуми. Това е все едно аз да кажа на Европейския съюз – давам ви седем дни, за да признаете Република Каталуния и ако не го направите, ще предприемем мерки. Международната политика не може да се базира на ултиматуми.“

Николас Мадуро предложи не президентски, а предсрочни парламентарни избори насред политическата и икономическа криза във Венецуела.

Възможно ли е да се стигне до гражданска война във Венецуела? За това намеква Мадуро в същото телевизионно интервю.

Никой не може да каже със сигурност какъв е рискът от подобен сценарий. Всичко зависи от степента на лудост и агресивност на северните империалисти и техните западни съюзници. Не зависи от нас, ние просто живеем в нашата страна и искаме да не се месят във вътрешните ни работи. Подготвяме се да защитим страната си, каза той в същото интервю.

Николас Мадуро подкрепя контактната група за решаване на кризата във Венецуела, която ще има заседание на 7 февруари в Монтевидео. В него ще участват представители на осем страни от ЕС и четири латиноамерикански държави.

Кризата във Венецуела се задълбочава. Вашингтон наложи санкции на венецуелската държавна петролна компания, която е монополист в производството на пет.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро на митинг вчера предложи предсрочни парламентарни избори в страната. Вътрешният и външен натиск за оттеглянето на Мадуро от поста се увеличава, но той се ползва с подкрепата на ръководството на армията.

Часове по-късно в интервю за CBS американският президент Доналд Тръпм обяви, че е възможно да изпрати армията във Венецуела. „Това (военната намеса) със сигурност е опция“, коментира Тръмп въпроса в неделя. Той добави, че преди няколко месеца Мадуро поискал среща с него, но Тръмп отказал, тъй като процесите в страната били стигнали твърде далеч.

Испания не дочака да изтече 8-дневният ултиматум на няколко държави в ЕС и призна председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент на страната, предадоха световните агенции.

Премиерът Педро Санчес обяви решението, което бързо бе последвано от Австрия, Великобритания и Швеция. Германия, Франция, Белгия и Холандия също имат такава готовност, защото участваха в ултиматума към президента Николас Мадуро да свика президентски избори до 8 дни, тъй като в противен случай ще признаят Гуайдо.

„В близките часове ще се свържа с европейските и латиноамерикански правителства,“ каза Санчес.

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio