Мадуро предлага парламентарни, но не президентски избори

Мадуро предлага парламентарни, но не президентски избори

Опозицията окачестви като поредната провокация идеята на диктатора за предсрочни парламентарни избори

 

Осемдневният краен срок за венецуелския президент Николас Мадуро да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС, изтича днес. След изтичането му Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха ДПА и Ройтерс.

На митинг в Каракас пред привърженици снощи Мадуро отхвърли искането на европейските държави като „безочливо“ и заяви, че той е законният държавен глава на страната си. На друг митинг Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато не бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.

На проправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: „Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори.“ Митингът бе в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес.

Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори. „Мадуро не е президент и т.нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност“, се казва в изявлението на депутата от Националното събрание (парламента). Подчиненият на Мадуро Върховен съд е обявил за незаконно Националното събрание, след което Мадуро свика свое Учредително събрание, припомниха агенциите.

Те отбелязаха, че позициите на Николас Мадуро се доразклатиха, след като вчера бе разпространено видео, в което един генерал от венецуелските ВВС изрази подкрепа за Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен държавен глава до произвеждането на избори. Генерал Франсиско Янес заяви, че „90% от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела, след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio