Шефът на ВАС: Случващото се по Черноморието е законно, но не е добре

Шефът на ВАС: Случващото се по Черноморието е законно, но не е добре

Георги Чолаков отрече да има политически натиск за бетониране на Черноморието и унищожаване на дюни

 

Решенията на Върховния административен съд по нашумелите дела, свързани с екологията, не са взимани под натиск. Това заяви председателят на ВАС Георги Чолаков пред бТВ.

Като доказателство той посочи, че последните две решения са предизвикали критики (по отношение на „Корал“) и похвали (по повод парк „Пирин“) от еколозите.

„Никой не ни натиска бутона, нито на мен, нито на съдиите във Върховния административен съд“, категоричен е Георги Чолаков.

„Решението ни за парк „Пирин“ не е удар върху икономиката, както твърдят хората от Банско. Приложихме закона, както е разписан“, обясни председателят на ВАС.

Преди около две седмици в свое решение по казуса „Корал“ ВАС каза, че не намира основания да отмени разрешенията за строителство по проекта „Корал резидънс“ на „Прайм пропърти БГ“ за хотелски комплекс. Според ВАС към годините на издаването на разрешителните не са действали специализираните закони, закрилящи Черноморието, в т.ч. дюните от застрояване. Върховните съдии отхвърлиха жалба на РИОСВ – Бургас поради липса на оценка на въздействието на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Освен това спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила подробен устройствен план. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие влиза в сила през 2008 година. Според ВАС парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.

В решението си ВАС добави, че територията съвпада с действащ общ устройствен план на община Царево, според който парцелът попада в зона за рекреационна дейност. Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на „Корал“ да се обяви за нищожно.

Днес председателят на ВАС заяви, че докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за „Корал“, там не може да се строи. Забраната е въведена, докато проектите не се приведат съответствие със Закона за биологичното разнообразие и със Закона за опазване на околното среда, стана ясно от думите на Чолаков.

„Това, което се случва по Черноморието, не е добре, но важното е дали е допустимо и по закон“, коментира още той. По думите му до острата реакция се е стигнало, защото имало публикации, че ВАС е разрешил строителството на плаж „Корал“.

„Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени  разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или местната власт“, посочи председателят на ВАС.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio